Vooral Amerikanen die niet weten waar Oekraïne ligt, willen er binnenvallen

84 procent van meer dan tweeduizend ondervraagde Amerikanen kan Oekraïne niet aanwijzen op de kaart. En hoe verder weg iemand Oekraïne van zijn echte locatie situeert, hoe meer diegene voor een militaire interventie in het land is. Tweederde van de deelnemers aan het onderzoek, gaf aan de gebeurtenissen op de Krim van relatief dichtbij te volgen. Toch slaagde slechts 16 procent er in Oekraïne aan te wijzen op de wereldkaart. De rest kwam meestal niet eens in de buurt. Ze wezen een gebied aan ergens tussen Portugal en Kazachstan, maar soms ook in Australië of Zuid-Amerika. Jongere Amerikanen wisten Oekraïne meestal beter te liggen dan oudere. De onderzoekers van onder andere Princeton en Harvard hebben ook onderzocht in hoeverre kennis van de locatie van de Krim samenhangt met politieke standpunten daarover. Ze concluderen dat hoe verder mensen denken dat Oekraïne af ligt van de daadwerkelijke locatie hoe vaker ze pleiten voor een militaire interventie. Als je niet weet dat Oekraïne vlakbij Rusland ligt en ook niet weet dat veel inwoners van de Krim bij Rusland willen horen, dan is het wellicht logischer om voor een interventie te zijn. Bron: De Morgen

13 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. AT

  Is dit een geval van ‘onbekend maakt onbemind’ of kan ik concluderen dat minder onderwezen mensen agressie eerder een normaal middel vinden om iets op te lossen?

  • Vestzak

   Ignorance is bliss.
   Vermeldenswaardig bij dit soort berichten is dan echter ook dat een meerderheid van de Amerikanen tegen Amerikaans ingrijpen is in de Oekraïne.

   http://antiwar.com/blog/2014/03/05/americans-overwhelmingly-oppose-us-intervention-in-ukraine/

   http://www.cbsnews.com/news/poll-most-say-us-doesnt-have-a-responsibility-in-ukraine/

   Terecht ook. Europa moet haar eigen zaakjes eens leren oplossen. De meeste Amerikanen zitten echt niet te wachten op nog een interventie. En al helemaal niet in het altijd vingerwijzende Europa. Het (financiële) aandeel van de Amerikanen in de NAVO bedraagt inmiddels 72%. De West-Europese landen laten het keihard afweten. Blijkbaar vindt niemand het zo erg dat Poetin aan de poorten van Europa staat te kloppen. Men vindt het blijkbaar niet zo erg om – defensief gezien – op Amerika te moeten leunen. Maar de gemiddelde Amerikaan wil van de gewoonte af dat de VS Europa zouden moeten beschermen in geval van nood, wat nu nog steeds het geval is natuurlijk.

   Maar ja, als het op dit soort zaken aankomt, slaat de gemakzucht altijd toe in Europa. Elke keer weer. Het is echt ongelooflijk.

   (in antwoord op AT)
 2. Jannie Ooms

  Ik ben vaak in Amerika geweest, ik heb veel vrienden daar, en het viel me op hoe weinig de gemiddelde Amerikaan weet van de de wereld buiten zijn eigen land. Niet alleen geografisch, maar ook anderzijds: politiek, economie etc.

  Maar heel gek is dat niet. Amerika is zo groot, en belangrijk, dat de wereld buiten de USA een beetje buiten het blikveld van de gemiddelde Amerikaan valt. Ook al omdat de nieuwsmedia in Amerika voor een groot deel op het eigen land zijn gericht.

  • Vestzak

   Klopt. Ligt er natuurlijk wel een beetje aan waar je vertoeft en met wie je spreekt. Zit je in de Bible Belt, dan verschilt dat nogal met – bijvoorbeeld – Washington State of NYC.

   Aan de andere kant, zijn er ook veel onwetenden in Nederland en Europa. En ook dat verschilt gigantisch per regio.

   (in antwoord op Jannie Ooms)
  • AT

   Klopt. Misschien is het eerder aan de rest van de wereld om zich minder nederig tov VS op te stellen. Niet in de arrogante zin, maar qua afhankelijkheid. Er bestaat in de VS werkelijk het zelfbeeld dat zij het middelpunt zijn en de rest is entourage.

   (in antwoord op Jannie Ooms)
 3. Nico de Haas

  In eerste instantie zou je toch denken dat dit wel moet betekenen dat de intelligentie van de ondervraagde Amerikanen wel erg laag is. Ik bedoel; hoe kun je bijvoorbeeld nou denken dat Oekraine ergens bij Australie ligt?

 4. Prikker

  Dat is niet eerlijk, de gemiddelde Amerikaan weet niet eens waar het buitenland ligt, laat staan waar Oekraïne ligt.

 5. Olaf van Ess

  gemiddelde europeaan heeft anders ook moeite om willekeurige staten aan te wijzen (is test geweest onlangs onder amerikanen en britten en vice versa)

  http://www.buzzfeed.com/summeranne/americans-try-to-place-european-countries-on-a-map

  http://www.buzzfeed.com/robinedds/its-thanksgiving-so-we-asked-some-brits-to-label-the-us-stat

 6. Meester Proper

  Hoeveel procent van de Russen kan Oklahoma aanwijzen op de kaart? Waarschijnlijk nog minder.

Reacties niet toegestaan