Fraudevraag van Sociale Verzekeringsbank zint Marokkanen niet

Een Marokkaanse vereniging in Amsterdam wil niet dat de Nederlandse overheid er achter kan komen dat Marokkaanse ouderen die zeggen arm te zijn dat feitelijk niet zijn, omdat ze in Marokko nog bezittingen hebben. De vereniging roept Marokkaanse ouderen op om voorlopig niet mee te werken aan een verzoek van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Die heeft de ouderen gevraagd hun Marokkaanse identiteitsnummer door te geven. Daarmee krijgt de instantie zicht op eventueel bezit van huizen en grond in Marokko, waarmee de SVB uitkeringsfraude wil tegengaan.

,,Hiermee wordt bij voorbaat de hele Marokkaanse gemeenschap beschuldigd'', zegt voorzitter Abdou Menebhi van het Euro-mediterraan Centrum voor Migratie en Ontwikkeling (Emcemo). ,,Wij zijn niet voor frauderen, maar tegen de methodiek. Je moet alleen zo'n nummer vragen bij een individu, als er een verdenking is van fraude. Dit is geen normale behandeling.'' Hij vindt het raar dat een Nederlandse instantie eigenhandig onderzoek kan doen in Marokko.

Het centrum zegt dat 8000 Marokkaanse ouderen in Nederland afgelopen week een brief hebben ontvangen van de SVB. Het gaat om mensen die een Aanvullende Inkomstenvoorziening Ouderen (AIO) ontvangen. Menebhi: ,,We hebben honderden verontruste telefoontjes gekregen. Heel veel ouderen hebben niks meer met Marokko, ze zijn gepensioneerd of wonen bij familie.''

Het Emcemo, dat de samenwerking tussen migranten en Nederlanders wil bevorderen, heeft de SVB per brief om duidelijkheid gevraagd. Ook gaat het centrum informatieavonden organiseren.

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. A.K.

  Als deze mensen niets te verbergen hebben, zoals huis of grond, waarom deze onterechte verontwaardigde reactie van Emcemo? Wij moeten toch ook telkens weer met de billen bloot dus waarom zij niet?

  • knier

   Juist,als je niks te verbergen hebt,hoef je ook niet zo moeilijk te doen.
   Hoe dan ook,het wordt voor links,de Vara en alle andere naivelingen wel steeds moeilijker om te ontkennen dat er bepaalde bevolkingsgroepen toch enigszins moeite hebben met de NL mores,tijd dat de ogen eens open gaan.

   (in antwoord op A.K.)
  • Volledig

   Omdat in Nederland de bewijslast over het algemeen niet ligt bij de “verdachte”. Omdat al deze mensen nu worden verdacht. Omdat er nog 50 redenen zijn te verzinnen waarom dit niet kan. Maar de discussie over Marokkanen is een loopgravenoorlog geworden waarbij meningen en ideeen zwaarder wegen dan Nederlandse normen en waarden, de rechtstaat en simpel fatsoen.

   (in antwoord op A.K.)
 2. Apekool

  De keuze is toch erg simpel: je werkt mee aan de controle door de SVB zoals alle Nederlanders -of- je privacy is belangrijker en je laat die uitkering schieten.
  Overigens moet je wel consequent zijn en dit voor iedereen met een dubbel paspoort doen.

 3. Vogelbeest

  Ik mag ieder jaar bewijzen opsturen over mijn kosten voor de kinderopvang, en zelfs al heb ik die ingestuurd komen er nog minstens 2 of 3 vervolgbrieven met aanvullende vragen die in mijn optiek nergens op slaan. Controle hoort er nou eenmaal bij. Ongeacht huidskleur of afkomst.

 4. Meester Proper

  Minder! Minder! Minder!

  • Apekool

   Je bedoeld
   – minder subsidies
   – minder uitkeringen
   – minder dom gebral

   neem ik aan?

   Heeft toch niets met Marokkanen te maken?

   (in antwoord op Meester Proper)

Reacties niet toegestaan