Coronaprotest op Urk: Jongeren houden in nazi-uniform ‘gevangene’ met Jodenster onder schot

Smakelozer wordt het niet. Een groep jongeren op Urk heeft bij wijze van coronaprotest nazikledij aangetrokken. Daarbij hielden ze iemand die verkleed was als gevangene en een Jodenster droeg zogenaamd onder schot.

De gemeente Urk veroordeelt de actie scherp. "Dit gedrag is niet alleen zeer verwerpelijk en uitermate ongepast, maar ook kwetsend voor grote bevolkingsgroepen. Met deze smakeloze actie is wat de gemeente Urk betreft een hele duidelijk grens overtreden." Samen met het Openbaar Ministerie en de politie probeert de gemeente "een adequaat beeld te krijgen van de situatie en de betrokkenen."

De beelden van de als nazi verklede jeugd zijn veelvuldig gedeeld op social media. Ze belandden ook in de besloten groep 'Urk prikt het niet'. Daar stond als commentaar bij de beelden: "80 a 90% van de Urker bevolking zal straks uitgesloten worden van het sociaal maatschappelijk leven. Deze jongeren zijn zich daar wel degelijk van bewust en vulden het straatbeeld met scenes uit de 2e wereldoorlog."