Motivatie ontbreekt bij Nederlandse scholieren

Volgens de Inspectie van het Onderwijs is er sprake van een gebrek aan motivatie en plezier onder de Nederlandse scholieren. Dit staat in een vandaag verschenen rapport, de staat van het onderwijs. “Leerlingen ervaren het recht op onderwijs louter als een plicht”, aldus de inspectie. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat in Nederland scholieren het minste plezier halen uit wiskunde en lezen. Voor het jaarlijkse rapport bekeek de Onderwijs Inspectie een aantal vergelijkende internationale onderzoeken van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), en koppelde deze aan eigen observaties. Tijdens de schoolbezoeken merkte de inspecteurs op dat leerlingen bij een flink aantal lessen niet bezig waren met de les: 9% op het basisonderwijs en 21% in het voortgezet onderwijs. De inspecteurs hebben ook uitgebreid met leerlingen gesproken over motivatie. Zodra ze erachter komen dat ze voor een opdracht geen cijfer krijgen, zakt de motivatie weg. En als ze wel een cijfer krijgen, gaan de leerlingen niet tot het uiterste. Een zes is genoeg voor de meeste leerlingen. Ook heeft de inspectie geconstateerd dat kwaliteitssystemen bij veel scholen niet optimaal benut worden. Bijna alle scholen en opleidingen bekijken de resultaten van scholieren, maar slechts de helft gebruikt deze gegevens om het onderwijs te verbeteren. Scholen en opleidingen evalueren eveneens de tevredenheid van scholieren, maar ook met deze resultaten wordt vervolgens weinig gedaan. Ondanks de kritiekpunten, benadrukt de inspectie dat scholieren over het algemeen tevreden zijn over het Nederlandse onderwijs. Bovendien halen ze gemiddeld gezien goede resultaten, waardoor ze internationaal in de subtop presteren. Verder is in 2013 opnieuw het aantal onder de maat presterende scholen gezakt. Tientallen scholen in het basis-, voortgezet- en speciaal onderwijs die in 2012 nog in de problemen zaten slaagden erin om hun zaken op orde te krijgen.

Bron(nen):   NRC Handelsblad      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Pietje_Precies

    teveel betutteling en regulering in het onderwijs, daardoor minder focus op de core business: kinderen vaardigheden leren. handen af overheid, en het komt vanzelf weer goed.

  2. marianne martens

    Bussemaker lost het op jonge leraren aantrekken zonder goede opleiding of wel wat was het ook weer? Elk jaar verandering maakt van het onderwijs waaronder gatenkaas.

  3. Hoestnou?

    Begin eerst eens met gewoon goed les geven i.p.v. met het opzetten van kwaliteitssystemen en het invullen van massa’s formulieren. Gewoon ermee stoppen; niet meer doen!

  4. catchit64

    Geef om te beginnen dat luie lerarenvolk een schop onder hun achterste zodat ze hun werk serieus gaan nemen en niet van vakantie naar vakantie hoppen. Wat een verschrikkelijke beroepsgroep

    • Buck Danny

      Wat een verschrikkelijk infantiele stompzinnigheid spreid je met deze reactie tentoon.

      (in antwoord op catchit64)
      • catchit64

        Heb 15 jaar in het onderwijs gewerkt en paat uit ervaring helaas.

        (in antwoord op Buck Danny)
        • Buck Danny

          Ik twijfel niet aan jouw ervaring, maar je opmerking is bedroevend generaliserend, waar je erg veel mensen mee tekort doet. Ik ken namelijk genoeg docenten die het tegendeel bewijzen.

          (in antwoord op catchit64)

Reacties niet toegestaan