Yvonne Kroonenberg: ‘Iedereen noemt zich ook maar mens tegenwoordig’

Een interview in HP/De Tijd met schrijfster Yvonne Kroonenberg is op dit moment trending op Twitter. In het interview geeft ze haar elitaire kijk op de medemens. Kroonenberg heeft schokkende teksten als: 'Ik was eens in Amsterdam-Noord. Ik wist niet wat ik zag: mensen die zó primitief zijn dat ze niet eens een gewone zin kunnen uitspreken. Ze slaken kreten, vaak op harde toon, omdat ze toch wel heel graag begrepen willen worden.' Vlak daarna: ‘Deze week was ik in Assen en daar zag ik ze weer, die primitieve mensen. In de Action. Simpele mensen met van die klassieke Drentse koppen, maar met uitdrukkingsloze ogen. Ik liep daar rond en probeerde die mensen te begrijpen, op dezelfde manier als dat ik me probeer te verdiepen in het geestelijk leven van dieren.' En even verder op: 'En dan zit ik even later bij dat clubje in het Concertgebouw moeilijke dingen over Mahler te leren en dan denk ik, denkend aan wat ik een paar uur daarvoor had gezien: iedereen noemt zich ook maar mens tegenwoordig.’ In een eerste reactie noemt Kroonenberg haar elitaire uitspraken een grapje en uit hun verband gerukt. Mensen die dat geloven, moeten misschien dit filmpje nog even kijken. Kroonenberg schrijft boeken over verschillen tussen mannen en vrouwen. Ook maakte ze veel teksten voor tijdschriften, zoals Viva, Margriet en Opzij. Een paar reacties op Twitter: 'Willen jullie meer of minder Yvonne Kroonenberg in Drenthe' 'Wat weinig mensen weten is dat Yvonne Kroonenberg ooit een vuilnisman heeft mogen aanraken. Zijn huid voelde als prachtig oud leer.' 'Drenten woest om uitspraken Kroonenberg'

17 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Deze mevrouw zit nog in de puberteit. Het echte leven moet dus nog beginnen.

 2. kletsmajoor

  Waarschijnlijk is ze gewoon heel eerlijk. Ze zegt precies wat ze denkt. Dat zie je wel vaker bij oudere mensen, dat ze opeens denken: wat kan mij het schelen, ik zeg het gewoon.

  • Heldoppantoffels

   Inderdaad. Dat of anders kan het ook compensatiegedrag zijn voor een onderdrukt gevoel van minderwaardigheid.

   (in antwoord op kletsmajoor)
 3. Meester Proper

  Mensen in Noord en Drenthe zijn klaarblijkelijk zo primitief dat ze het concept ironie niet kunnen bevatten.

  • voxullus

   Ik ben erg benieuwd waar volgens jou de ironie zit hier in en ik bedoel niet de Alanis Morrisette definitie van ironie.

   Want als er al een ironische kant aan dit debacle zit, dan is dat het feit dat mevrouw in de actiën eigenlijk in de, overdrachtelijke spiegel kijkt wanneer ze haar elitair en solipsistische gedachten heeft. Haar wereldbeeld is op zijn minst even oppervlakkig en leeg als de onderwerpen die ze “bestudeerd”. Een gebrek aan inlevingsvermogen en communicatie middelen zijn ook zaken die van twee kanten komen.

   Of je nu vast zit in een kunstmatige wereld van literatuur of Xbox spellen, wanneer je deze niet los kan koppelen van de realiteit, dan ben je gewoon een beetje simpel. Ook al is je IQ opgepimped met dat wat je mist in EQ zoals bij deze Troela.

   (in antwoord op Meester Proper)
   • Meester Proper

    Ironie (uit het Grieks: εἰρωνεία (eirooneia) = geveinsde onwetendheid) is een stijlfiguur waarbij dat wat klaarblijkelijk gezegd wordt, afwijkt van dat wat bedoeld wordt. Zodoende is ironie veelal alleen herkenbaar voor de geoefende of ingewijde verstaander. Om het verschil tussen het gezegde en het bedoelde uit te drukken, kan de ironie gebruikmaken van verschillende andere stijlfiguren, zoals sarcasme en understatement.

    (in antwoord op voxullus)
    • voxullus

     Knippen, plakken, maar niet lezen..
     Nogmaals, waar zit de ironie? (hint : Niet in een wikipedia artikel).

     (in antwoord op Meester Proper)
     • Meester Proper

      “Zodoende is ironie veelal alleen herkenbaar voor de geoefende of ingewijde verstaander.”

      (in antwoord op voxullus)
     • voxullus

      Je kletst uit je nek en je lult om de hete brei heen.

      Een hooggeletterde oetlul als jij kan vast wel, voor de grap, aanwijzen WAAR dioe godverdomde ironie dan zit? Waar dan prutser?

      (in antwoord op Meester Proper)
 4. Karl Ruprecht Kroenen

  Dit soort mensen bestaan gewoon echt.

  Nou dacht ik dat sınɥǝıɹp pɹɐɹǝb al zo een wereldvreemd figuur was die uit de ivoren toren het volk op een begrijpelijke manier de les probeert te lezen aangaande hoe de zich rondom ons heen afspelende zaken te aanschouwen en te interpreteren ,maar er lopen er dus nog veel meer rond.

  En maar verbaasd zijn dat het “gewone arbeidersvolk” dat pseudo-intellectuele belerende zgn jip en janneke gewauwel niet lust.

  Zou het toch aan wat anders dan de taal en intelligentie barrière liggen ?
  Bijvoorbeeld aan het arrogante, belerende en stinkende zelfingenomen toontje waarmee dit soort goedvolkmensen de klasse der “onwetenden” benaderen?

  Nu klinkt het wel leuk als je Gymnasium hebt gedaan, maar als je dan werkelijk echt briljant bent eindig je dus niet zo als Yvonne.
  Woorden in het latijn na papegaaien is ook niet net echt een hele prestatie.

  Jezelf erop voorstaan dat je hooggeleerd bent en een kloof ervaart tussen het klootjesvolk en jouzelf is nou niet echt bijster intelligent gedrag te noemen.
  Dan was een hooggeleerd mens zoals Einstein toch een aardiger mens voor anderen die op een ander niveau zaten.
  Of neem bv Neil deGrasse Tyson, een zeer hooggeleerde man die in staat is om zowat elk mens iets bij te brengen over zijn vakgebied op een vriendelijke, aanstekelijke en geduldige manier.

  Een stuk bescheidenheid en nederigheid zouden niet misstaan bij de hoog-intelligente persoonlijkheid en maakt deze persoonlijkheid een stuk mooier en aantrekkelijker.

  • bebeben

   Maar wie vertegenwoordigt Yvonne Kroonenberg nu echt? Alle gymnasiasten? Nee. Alle hooggeleerden? Zeker niet. Wie wel? Joost mag het weten.

   Het lijkt mij in de eerste plaats interessant om na te gaan of Kroonenberg überhaupt een groep vertegenwoordigt. De kans is groot dat niemand zich graag met haar vereenzelvigd ziet. Want zo zot ziet vrijwel niemand het graag, daar kun je vergif op innemen.

   (in antwoord op Karl Ruprecht Kroenen)
 5. Diederdick

  Weet je wie ook dat onderscheid maakte tussen goedvolk en slecht volk?
  Zo’n 70 jaar geleden?

  Waar blijven nu de manifestaties en de aangiften?

  Heb namelijk ook het interview gehoord tussen deze troela en het radio Drenthe. Het is niet ironisch of grappig bedoeld, zo ervaart ze het.
  Er is echt een enorm verschil tussen haar beleving en de mensen die ze eigenlijk het recht mens te zijn niet zo erg gunt. Ze probeert ze namelijk op net zo’n manier te begrijpen als haar huisdieren.
  En ze vergeet wie voor haar hogere kunsten betaalt…

  Dit is geen racisme, geen discriminatie maar nog eens een graadje erger.
  Als zoiets het ooit te vertellen krijgt wordt er echt binnen deze samenleving met twee maten gemeten.

  Dit is echt heel griezelig,

 6. zo_maar

  ‘Wat weinig mensen weten is dat Yvonne Kroonenberg ooit een vuilnisman heeft mogen aanraken. Zijn huid voelde als prachtig oud leer.’ Briljante reactie.

 7. Paulraw

  ´iedereen noemt zich ook maar mens tegenwoordig´

  En dat zegt n.b. iemand van Joodse origine…

  Mw kwaakt nog even dom voort als zij door de Drentse oermens kritisch wordt geïnterviewd
  http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/schrijfster-kroonenberg-beledigt-assenaren

  Gelukkig zullen wij mw nog eeuwen herinneren door haar intellectuele schrijfsels in de Playboy…

 8. input@nu

  Ik bespeur hier enkel een cultuur- en taalkloof. Zowel bij deze mevrouw, als bij de door haar genoemde Noordamsterdammers en Drentseactionconsumenten, en degenen die hier allemaal overheen buitelen.

  Er wordt hier nou eenmaal op verschillende manieren met taal, en met elkaar omgegaan. Wij mensen zijn geneigd een voorkeur te hebben voor wie dezelfde taal spreekt. Dat heb ik ook. Het kan soms vrij irritant zijn om ondergedompeld te worden in zo’n vreemde subcultuur.

  Maar om dan zo van je af te gaan bijten in het publiek is wel een beetje vreemd. Maar wel grappig, vind ik zelf. Het geeft zo’n tekenend beeld van de vervreemding tussen verschillende subculturen. En daarmee is het toch weer een waardevolle bijdrage aan het publiek. Gebeurd er weer eens wat!

Reacties niet toegestaan