Waarom een vliegtuigmaaltijd niet lekker is en hoe Lufthansa dat oplost

Zeuren over de kwaliteit van vliegtuigmaaltijden, zelfs de grootste fastfoodliefhebber doet er aan mee. Dus enkel aan de kok kan het niet liggen.

De maaltijden in een vliegtuig worden van tevoren bereid en uren later weer opgewarmd. Natuurlijk komt dat de smaak niet ten goede. Maar we klagen ook niet steen en been als moeder de vrouw de restjes van gisteren nog eens opbakt.

Wat al eerder is gesuggereerd en nu opnieuw bevestigd, is dat het ligt aan onze smaakpapillen. Die raken door de luchtdruk verdoofd en werken ongeveer even goed als wanneer we verkouden zijn. Op grote hoogte proeven we zoute en zoete smaken dertig procent minder sterk. Ook vermindert de droge cabinelucht het reukvermogen, dat medebepalend is voor smaak.

Maar de chefs van Lufthansa hebben een eenvoudige oplossing bedacht: umami. De zogenaamde vijfde smaak is afkomstig van glutamaat en is intenser en voller dan andere smaken. Uit Japans onderzoek blijkt dat umami heel geschikt is voor mensen met een verminderde smaak en geur, mensen in een vliegtuig dus. Het zit onder andere in tomaten. Dat is waarom er zoveel tomatensap wordt verkocht in een vliegtuig. Enkele culinaire experts vonden de nieuwe gerechten van de Duitse chefs heerlijk en stukken beter dan voorheen.

Bron: Yahoo

3 Reacties Doe mee met de discussie →


  • Maurits Butter

    Oud nieuws. Afgekeken van Heston Blumenthal heeft dat al een keer goed onderzocht en BA doet het al http://www.telegraph.co.uk/travel/travelnews/10452881/The-British-Airways-solution-to-bland-airline-food.html

  • Vogelbeest

    Afkomstig van glutamaat? Monosodiumglutamaat, of MSG, of Ve-Tsin, of gehydroliseerd eiwit, of gistetract of smaakversterker. Allemaal schuilnamen voor hetzelfde spul en voor ca. 50% (de andere 50% is glucosesestroop) verantwoordelijk voor de wereldwijde obesitasepidemie. Lekker eten is best aangenaam, maar wat de reclames je niet vertellen en wat we collectief vergeten schijnen te zijn: Eten is niet alleen voor het lekker.

    Eten is om voldoende calorieën te hebben om te verbranden en om gezond te blijven. De rest is bijzaak. Als je je alleen door smaak laat leiden komt er een dag dat je je eerst door je weegschaal laat leiden, en daarna door de medicijnenindustrie.

  • harrr

    Per definitie zoutloos eten in een vliegtuig werkt ook niet mee lijkt me.
    Potje zout in de tas lost al veel op heb ik ontdekt 😉