Heeft God nut?

Heeft God nut? Die vraag kun je emotioneel beantwoorden, en dat gebeurt dan ook constant, maar je kunt er ook wetenschappelijk naar kijken. Tot de gedragingen van de mens door de tijden heen en door culturen heen hoort de neiging de geloven in een opperwezen, of een almacht, of een heilige eik, of iets anders dat boven ons is gesteld. Waarom doen we dat, geloven? Van onze gedragingen wordt steeds meer duidelijk waarom we het doen. Waarom mannen vaker vreemd gaan dan vrouwen, waarom pubers grote risico's nemen. Allemaal ontrafeld.
Bij dat collectief van menselijke gedragingen hoort ook geloven. De vraag die het internationale wetenschappelijke project Explaining Religion probeert te beantwoorden is: wat is de reden van al dat geloven? Wat levert het de mens op?
Zeer voorlopige resultaten geven aanwijzingen dat god ons heeft geholpen het met elkaar uit te houden. Het geloof dat er een alwetende is, die ons doen en laten beoordeelt heeft mogelijk geholpen ons te maken tot min of meer sociale wezens
Een van de eerste inspanningen van het project is een onderzoek naar wat godsdiensten gemeen hebben. Nu, maar ook door de eeuwen heen. Van de Roomse kerk, tot de natuurgodsdiensten van Nieuw Guinea.
Want dat gemeenschappelijke kan wijzen op het meest wezenlijke van god. Op dat wat ons geholpen heeft te komen waar we zijn.
Wie er meer van wilt weten kan terecht bij The Economist (link 1) of op de site van het project (link 2)

  

 

Bron(nen):   The Economist  Explaining Relegion