Op Terschelling kunnen kinderen zoveel zuipen als ze willen

Al decennia zijn campings op Terschelling de plaats waar veel jongeren - 15, 16 - voor het eerst dagenlang dronken worden. Bierkratjes opgetast naast de tent bepalen het beeld van sommige campings. Je zou zeggen dat  daaraan een eind komt nu de alcoholgrens is verlegd naar 18 jaar. Maar dat blijkt niet het geval. Op Terschelling kunnen de kinderen onbelemmerd doorgaan. Vakantie vierende jongeren onder de 18 jaar mogen blijven drinken op Terschelling, zolang ze dat doen in hun tentjes. Burgemeester Bats zegt er niets tegen te kunnen doen, omdat een tent wettelijk gezien privéterrein is. 

Bats, waarnemer op Terschelling nadat hij zijn vorige post, het Groningse Haren, voortijdig had verlaten na de Facebookrellen in 2012, betwijfelt of het wenselijk is om alcoholgebruik onder jongeren geheel te verbieden. 'Het is complex. De samenleving is nog steeds ingesteld op 16- en 17-jarigen die drinken. Mijn grote angst is dat jongeren straks vanaf campings verkassen naar bunkers in de duinen, waar je geen enkele controle meer hebt,' zegt hij tegen De Volkskrant.

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. Vestzak

    Ik ben zelf voor dat verbod. Elders in de Europa en de wereld is 18 een vrij normale grens. Bovendien zijn het veelal 16- en 17-jarigen die ‘s nachts na een avond zuip-zuip bijzonder asociaal gedrag vertonen. Schreeuwen, andermans spullen mollen, mensen in elkaar slaan, et cetera. Wat dat betreft is alleen de Engelse jeugd nog erger dan de Nederlandse. Het scheelt toch een slok op de borrel als die lui niet meer mogen drinken.

    Allicht dat een overgangsregeling beter was geweest i.p.v. het direct invoeren van het verbod. Maar goed, het is nu eenmaal niet anders. Handhaven dus, anders wordt het verbod een dode letter. En één uiterst hypocriet gedoogbeleid (softdrugs) in ons land is wel genoeg.

    Kom zelf overigens regelmatig op Terschelling. Als klein kind al. Niet voor de campings of het zuipen. God, nee. Maar heb wel gezien hoe het er aan toe gaat. Er staan letterlijk muren – gigantische muren – van kratten bier. En er staan tenten waar Gadhafi jaloers op zou zijn geweest, waar alle drugs die je kunt bedenken worden verhandeld. Het is werkelijk één grote, asociale, teringbende daar in de zomer. Vraag me af of de eilandbewoners er zelf wel zo blij mee zijn… Ik heb het zelf 1 keer van een afstand meegemaakt, en dat was meteen ook de laatste keer. Vreselijk.

Reacties niet toegestaan