Experts vinden lockdown te soft: "Zo blijf je nog maanden aanmodderen"

Samenleving
vrijdag, 12 november 2021 om 18:27
welingelichtekringen header 1
Experts zijn kritisch over de aangekondigde coronamaatregelen: ze zijn niet streng genoeg. "Het is van alles een beetje, maar eigenlijk helemaal niks”, klaagt viroloog Bert Niesters in de Telegraaf.
"Neem de niet-essentiële winkels die om 19.00 uur moeten sluiten. Hoeveel zijn er überhaupt nog open na dat tijdstip? Daar kunnen ze beter de looproutes herintroduceren en desinfectiemiddel bij de deur zetten. Dat is in combinatie met het mondkapje veel effectiever dan die sluitingstijd.”
Epidemioloog Arnold Bosman denkt dan ook dat we niet na drie weken van de lockdown af zijn. "Om alleen al een beeld te geven: tot die tijd zullen de ziekenhuisaantallen nog stijgen gezien de steeds hoger wordende besmettingscijfers.” Hij vindt dat ook theaters en bioscopen dicht moeten. "En dan sluit je de horeca om zeven uur, dat is ook maar weer een beetje ingrijpen. Dan kun je het beter helemaal dicht gooien. Je moet nu hard ingrijpen, want zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Anders blijf je nog maanden aanmodderen met maatregelen en zul je uiteindelijk alsnog naar die totale lockdown gaan.”
Ook viroloog Ab Osterhaus vindt het 'een vrij softe lockdown'. "Ik heb een beetje het idee dat ze de vervelende maatregelen niet in één keer willen brengen." Viroloog Louis Kroes, hoogleraar klinische virologie aan het LUMC, pleit voor een snelle invoering van het 2G-beleid. "Het lijkt me zinniger om te proberen eerst iets te bereiken waarbij níét iedereen getroffen wordt en om vooral ook het virologische gapende gat te dichten dat nu in het 3G-beleid zit. Want we moeten niet vergeten dat het probleem op IC-niveau alleen bestaat omdat een deel van de bevolking ervoor gekozen heeft zich niet te willen vaccineren."