11-5-11 de dag dat Rome wordt getroffen door een aardbeving? (update)

Duizenden inwoners van Rome zijn op de vlucht geslagen voor een verwoestende aardbeving, die voor vandaag is voorspeld door de in 1979 overleden seismoloog Raffaele Bendandi. Hij deed de voorspelling tientallen jaren geleden, maar veel mensen nemen het blijkbaar toch serieus. Geruststellende woorden van deskundigen kunnen de angst bij sommige Italianen niet wegnemen. Volgens Bendani's aanhangers heeft hij eerder al verschillende aardbevingen juist voorspeld.

Seismologen zeggen dat de voorspelling onzin is. Toch organiseren ze een informatiedag in het Nationaal Instituut voor Geofysica en Vulcanologie (INGV). Ze hebben ook een filmpje op hun YouTube-kanaal gezet om de voorspelling te ontkrachten. Of dat helpt, is nog maar de vraag. Volgens La Repubblica is het percentage mensen dat vandaag een dag vrij neemt 18% hoger dan vorig jaar op dezelfde dag. Ook worden sommige kinderen van school weggehouden.

Overigens lijkt niet iedereen bang te zijn voor een aardbeving. Op Facebook is een groep gestart 'Quelli che faranno il picnic a Villa Borghese', die mensen oproept om te gaan picknicken in een park in de stad. De groep telt nu 72 aanhangers en richt zich vooral op het uitwisselen van recepten.

update

Vanochtend werden in Rome 22 aardbevingen gemeten. Dit is echter heel normaal voor Italië, waar veel seismische activiteit plaatsvindt. De voorspeller van de catastrofe, Bendandi, was autodidact en volgens de beheerders van het archief van Bendandi heeft hij deze voorspelling nooit gedaan. In de archieven is er niets van teruggevonden.

De regering heeft de media ervan beschuldigd de angst aan te wakkeren. Consumentenorganisatie Codacons heeft zelfs mediaorganisaties aangeklaagd voor het bijdragen aan paniekzaaierij. Toch zijn er mensen die blijven geloven dat de voorspelling zal uitkomen, maar dan op een andere datum. 21 mei is de eerstvolgende en in plaats van over een aarbeving wordt nu gesproken over Het Einde van de Wereld.

bron: De Stentor

Bron(nen):   NOS  La Repubblica  INGV