Rikers Island, DSK en de Kruisiging van Salvador Dali

De IMF-topman Dominique Strauss-Kahn heeft de afgelopen nacht doorgebracht in een van de beruchtste en gevaarlijkste gevangenissen van de VS: Rikers Island. Hij moet er tot vrijdag zitten, dan doet de Grand Jury uitspraak of er genoeg gronden zijn om een proces tegen hem te beginnen.
Rikers Island, een 415 hectare groot complex van tien gebouwen, is een van Amerika's grootste gevangenissen en telt 10.000 medewerkers. Het kost de New Yorkse belastingbetalers 860 miljoen dollar per jaar. De 14.000 gevangenen worden bewaakt door bewakers met shotguns.

De meeste gevangenen zitten in barakken met stapelbedden, maar Strauss-Kahn heeft een 1-persoons cel van 3 x 4 meter gekregen. Die cellen zijn normaal  voorbehouden voor gevangenen met besmettelijke ziekten, alcohol- of drugsverslaafden en geesteszieken. Maar de cellen zijn ook gereserveerd voor 'high-profile gevangenen' om te voorkomen dat ze door andere gevangenen worden belaagd.
De Daily Mail sprak met een woordvoerder van de gevangenis die zei dat Strauss-Kahn volledig gescheiden zal worden gehouden van de andere gevangenen, ook als hij in de gangen wandelt, oefeningen doet en van de telefoon gebruik maakt. Het licht gaat er om 11 uur uit en hij heeft een uur recreatie per dag. Strauss-Kahn krijgt drie maaltijden per dag in zijn cel. Hij heeft beperkt toegang tot boeken, kranten en tijdschriften, maar mag geen gebruik maken van internet of tv.

In 2003 verdween er uit de receptie van Rikers Island ‘De Kruisiging’, een tekening van Salvador Dali. De kunstenaar had het schilderij geschonken, een goedmakertje omdat hij niet was komen opdagen voor een lezing voor de gevangenen. Vier bewakers werden gearresteerd maar de tekening werd nooit terug gevonden.
Het is voor DSK te hopen dat hij niet onschuldig gekruisigd wordt.