Studenten kiezen voor baanzekerheid, niet voor een interessante studie

Wat wil je later worden? Die vraag is veranderd in: met welke studie vind je een baan? De grote verworvenheid om een studie te kunnen doen die past bij je interesses en talenten, dreigt te verdwijnen. Studenten kiezen meer en meer voor studierichtingen als techniek, gezondheidszorg en landbouw. Dat blijkt uit een analyse van de Volkskrant. Technische WO-opleidingen kregen 10 procent meer aanmeldingen dan vorig jaar. Het aantal aanmeldingen voor studierichtingen in landbouw en natuur is in vijf jaar tijd met 40 procent gestegen. In diezelfde periode nam het aantal inschrijvingen voor taal en cultuur met 12,6 procent af en voor gedrag en maatschappij met 2,3 procent. Baanzekerheid is belangrijker geworden voor toekomstige studenten, blijkt ook uit onderzoek. Zij zagen de afgelopen jaren hoe familie en vrienden hun baan verloren. Dat heeft indruk gemaakt. Zelf kiezen ze dus weer voor veilige studies. Het zal ook te maken hebben met de hoge kosten voor een tweede studie (ongeveer 10.000 euro per jaar). Studenten kunnen zich niet meer veroorloven om een opleiding te doen enkel uit fascinatie voor een vakgebied. Het is voor de jongeren van nu te hopen dat de economie snel aantrekt, zodat ze zelf kunnen ervaren wat een groot goed het is om een studie te doen die aansluit bij persoonlijke voorkeuren. De vorige generatie heeft die luxe misschien als te vanzelfsprekend beschouwd.    

Bron(nen):   Volkskrant      

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Kopje thee

  En toch is dat zonde. Op den duur zal het zorgen voor uitholling van onze cultuur (wetenschap) als er alleen pragmatisch, en niet op fascinatie wordt gestudeerd en onderzocht.

  • Pietje_Precies

   waar, maar er moeten geen honderden afstuderen in deze richtingen maar tientallen

   (in antwoord op Kopje thee)
 2. Dead Silence

  Ik heb geen medelijden met mensen die een studie gevolgd hebben waarmee ze geen baan kunnen vinden. Kost klauwen met geld en daarna ook nog een uitkering. Gewoon stoppen met die onzin.

  • Kopje thee

   Medelijden vraagt niemand. Ik heb zelf een studie gevolgd waarvan de baankansen destijds al miniem waren; toch ben ik geslaagd in het leven, heb ik nog nooit m’n handje hoeven ophouden, betaal ik flink belasting en profiteren andere beroepsgroepen van wat ik produceer. Op mijn beurt, zo in de nastorm van de financiële crisis, vraag ik me wel eens af wat de wetenschappelijke, maatschappelijke en culturele waarde is van het exorbitant groeiende leger advocaten, notarissen, fiscalisten, managers, consultants en andere handelaren in gebakken lucht. Utilitarisme is niet altijd zinnig voor lange termijn scenario’s.

   (in antwoord op Dead Silence)
 3. marianne martens

  Het is al lang aan de gang dat veel waardevolle en interessante studies zijn opgeheven, die onderdeel zijn van de huidige Westerse beschaving bv Klassiek Perzië, Hittieten,Egyptologie,Semantiek,Kunsten, Historische Kosmologie etc. Jammer er gaat veel verloren. Jaren geleden wilden onderwijs-beleidsmakers -proleten, politici de gymnasia afschaffen. Het is niet gelukt, de gymnasia spruiten overal de grond uit. Ouders en anderen zijn tot het besef gekomen dat de Klassieken uiterst belangrijk zijn om te beseffen welke richting jongeren en jong- volwassenen zich kunnen ontwikkelen.Lees een klassiek boekje en je zit weer in het Nu. Heb goede hoop dat ook weer diverse studies terug zullen komen. Zie de kosteloze college’s “all over the world”. De barbaren zullen uiteindelijk toch weer verliezen. Er te veel moois.

  • Dead Silence

   Gymnasia zijn uit de tijd. Leuk om de klassiekers te proeven voor de rest weinig toegevoegde waarde in mijn optiek.

   (in antwoord op marianne martens)
   • marianne martens

    Jammer, de meeste hoog opgeleide scholieren timmeren maatschappelijk aan de weg met lef, creativiteit en
    mededogen met de medemens.Trouwens natuurkudigen zitten vaak dicht tegen de grens van de hoogcreatieven bv Icke. Zelf jis mijn zwager een “Willie Wortel” bij Shell geweest en heeft vele uitvindingen gedaan.Maar kan ook alles wat met Kunst verbeelden te maken heeft.Heel bijzonder van deze zwager en hij is gewoon aardig gebleven. De toegevoegde waarde van gymnasia is dat je als jongere een voorsprong hebt op elke andere school vanwege het verband met het verleden, nu en de toekomst.Je zit ook nog eens lekker met allemaal gelijkstemden.Werkelijk Heeeeeeerlijk.

    (in antwoord op Dead Silence)
  • meesan

   De meeste ouders kiezen niet voor een categoraal gymnasium vanwege het belang van Grieks en Latijn maar vanwege de status, exclusiviteit en populatie.

   (in antwoord op marianne martens)
   • marianne martens

    de meeste ouders kiezen voor het gymnasium vanwege de geschiedenis, kennis,Grieks en Latijn, schoolreisjes naar New York.Onder ons. Er zijn altijd ouders die doen wat u opschrijft. Kinderen gaan dan door zwaar belaste schooljaren.

    (in antwoord op meesan)

Reacties niet toegestaan