Eén verkeerde opmerking en je zit op Rikers Island

Samenleving
zaterdag, 21 mei 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Dat Rikers Island een populatie heeft van 15.000 inmates is eigenlijk niet zo vreemd als je het verhaal van Peter Hermans leest in de lezersrubriek van de Volkskrant.
In 2010 zat hij enkele weken in New York in de gevangenis, waaronder op Rikers Island. De Amsterdammer werd naar eigen zeggen gearresteerd vanwege een sarcastische opmerking tijdens de veiligheidsprocedures op JFK Airport.
‘Dat het in de gevangenis in New York vreselijk is, kan ik beamen’, schrijft hij. ‘Ik heb er echter nooit kalkoenburgers, laat staan gebakken aardappelen te eten gekregen, zoals staat in het artikel 'Op Rikers Island is voor DSK een cel zijn enige luxe'. Wel opgewarmd kattenvoer.’ Dat voor het overgrote deel de onderklasse daar gevangen zit, klopt volgens Hermans wel. ‘Schoenen, andere dure spullen en contant geld, van de enkeling die daar gevangen zit en niet uit The Bronx, Harlem of Brooklyn komt, worden in beslag genomen om verdeeld te worden onder cipiers.’ Dat nu wordt gezegd dat dit gebeurt om zelfmoord te voorkomen, is propaganda, schrijft hij. ‘Omdat Strauss-Kahn een uitermate beroemde gevangene is, zullen zijn spullen en geld voor een keer waarschijnlijk niet in particuliere zakken verdwijnen’.