Hoe je denkt over de dood beïnvloedt je gedrag

Wetenschap
door Chantal Caeszaterdag, 21 mei 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Hoe je over de dood denkt, beïnvloedt je manier van leven. Dat is de conclusie van een Brits onderzoek, waarbij mensen gevraagd werden om ofwel op een abstracte, ofwel op een concrete manier na te denken over de dood. Sommigen werden algemene vragen gesteld over de dood, zoals wat denk je dat er gebeurt met iemand na de dood? Anderen werden gevraagd zich voor te stellen dat ze zouden sterven tijdens een brand in een flat. Hen werd gevraagd hoe ze daar mee om zouden gaan, hoe hun familie zou reageren, enz. Ten slotte was er nog een controlegroep, die vragen kreeg over tandpijn.
Daarna kregen alle deelnemers een artikel te lezen dat zogenaamd van de BBC was. Het ging over het doneren van bloed en er waren 2 versies: (1) er zijn veel donoren en er is weinig vraag naar donorbloed; en (2) er zijn veel te weinig donoren en er is veel vraag naar donorbloed. Dan kregen ze een formulier uitgereikt, waarmee ze zich konden opgeven om diezelfde dag nog bloed te doneren. Mensen die in abstracte termen aan de dood hadden gedacht, waren geneigd om een formulier voor het doneren van bloed in te vullen als er in het artikel stond dat er een groot tekort was aan donoren. Mensen die op een concrete manier aan de dood dachten, wilden bloed doneren ongeacht de inhoud van het artikel.
'De dood is een krachtig motief', zeggen de onderzoekers. 'Denken over de eigen sterfelijkheid op een persoonlijke en authentieke manier, zet mensen aan het denken over de waarde in het leven. Ze realiseren zich dat het leven het belangrijkste is wat we hebben'.