Filmpje toont lopende Roosevelt

In de Verenigde Staten is een filmpje van 8 seconden gevonden waarop president Franklin Delano Roosevelt lopend te zien is. De vondst geldt volgens de zender ABC als historisch belangrijk, omdat er tot nu toe nog maar één filmpje bekend was waarop de langst regerende Amerikaanse president liep.

De Democraat Roosevelt raakte in 1921, toen hij 39 jaar was, verlamd door polio. Hij was president van begin 1933 tot zijn dood door een beroerte op 12 april 1945 en was de enige Amerikaanse president die langer dan 8 jaar heeft geregeerd. De geheime dienst probeerde tijdens zijn presidentschap te voorkomen dat hij in een rolstoel werd gezien. Op het filmpje, dat donderdag in het archief van de staat Pennsylvania te zien was, loopt Roosevelt op krukken, ondersteund door een medewerker.

De honkballer James DeShong heeft het op 7 juli 1937 gemaakt bij een wedstrijd in het Griffth-stadion in Washington. Hij stond op het veld en liet zijn camera draaien. Niemand greep in. De familie van DeShong heeft het aan het archief overgedragen.