Egyptisch fenegriekzaad bron van EHEC

Volgens de laatste berichten zijn verontreinigde fenegriekzaden uit Egypte de bron van de EHEC-besmettingen in Duitsland en Frankrijk, maar men is nog niet 100% zeker of dit de oorzaak is van alle infecties.

Volgens de de EU-dienst voor voedselveiligheid, de EFSA, zijn zaden die in 2009 en 2010 geïmporteerd werden in Frankrijk en Duitsland verantwoordelijk voor de EHEC uitbraken. De Duitse uitbraak zou zijn toe te schrijven aan een lading die in 2010 uit Egypte kwam en naar de Duitse teler van kiemgroenten ging. Een eerdere lading uit 2009 ging naar een Brits bedrijf dat de zaden verkocht in Frankrijk. Tot nu toe is de dodelijke E.coli van de zeldzame stam O104: H4 niet op de zaden gevonden, maar volgens experts is het voldoende als 1 van de duizend zaden besmet is.

Fenegriek lijkt op wilde klaver. De zaden en bladeren worden gebruikt als kruiden in China, Zuid-Azië en een aantal mediterrane landen. Het wordt ook gebruikt in de alternatieve geneeskunde. Fenegriekzaad is verder populair kiemzaad om als kiemgroente te kweken.

Bron(nen):   New York Times