Wat is het dominante zintuig van jouw kind?

Boeken
donderdag, 30 juni 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Ieder kind heeft een dominant zintuig. Priscilla J. Dunstan heeft daar onderzoek naar gedaan bij kinderen van 0 tot 5 jaar. Als je een kind een tekening laat maken, zie je al welk zintuig dominant is.
Tactiele kinderen, de voelers, gaan het liefst staan, onderzoeken het papier even, pakken 1 of meerdere potloden in hun hand en beginnen krachtig te krabbelen op het papier. Ze maken zich geen zorgen over het buiten de randen van het papier te gaan. Zo snel als ze begonnen, stoppen ze weer, gooien het papier op de grond en beginnen aan de volgende creatie.
Auditief ingestelde kinderen, de luisteraars, gaan georganiseerd te werk. Ze kijken naar de verschillende kleurpotloden en gaan in een comfortabele houding zitten, voordat ze met hun favoriete kleur cirkelvormige patronen maken over de hele pagina. Hun tekenstijl is evenwichtig. Ze gebruiken 2 of 3 kleuren en besteden aandacht aan randen, ruimtelijk evenwicht en symmetrie.
Visueel ingestelde kinderen, de kijkers, pakken ieder kleurpotlood en gebruiken het ook. Hun tekeningen zijn kleurrijk en expressief. Het lijkt alsof ze vooraf al een beeld van de tekening in hun hoofd hebben zitten en ze tekenen alles tot in detail. Hun tekeningen zijn mooi, maar weinig persoonlijk. Ze tekenen meer standaard figuren. Het persoonlijke zit 'm in de commentaar bij hun tekening.
Voor smaak- en geurkinderen is een blauwe krabbel op een wit papier al iets bijzonders. De krabbel stelt vaak een geliefd persoon of huisdier voor en de kleur associëren ze ook met die persoon of dat dier. Ze tekenen met een bepaalde bedoeling in hun achterhoofd en ook al kun je er als volwassene niets in herkennen, is het voor hen heel duidelijk wat het is.
Er zijn nog tal van andere manieren om erachter te komen welk zintuig dominant is bij jouw kind, zelfs als het nog maar een baby is. Zo zal een auditief ingestelde baby rustig zijn als hij de stem van zijn moeder hoort en schrikken van ieder geluid. Een visueel ingestelde baby gaat huilen als zijn moeder uit het gezichtsveld verdwijnt. Een tactiel ingestelde baby wordt het liefst de hele tijd gedragen en slaapt ook het liefst tegen zijn vader of moeder aan. En de smaak-/geurbaby is in het bijzonder gevoelig voor veranderingen in de smaak van zijn voeding of de geur van zijn omgeving. Als zijn moeder verandert van parfum of als je zijn knuffel in de was doet, kan dat hem compleet overstuur maken.
Lees verder op de site: www.childsense.com of in het boek.