Hoe het hoort in Nederland

De herziene editie van het boek 'Hoe hoort het eigenlijk' leert nieuwkomers over de mores van ons volkje en houdt ons tegelijkertijd een spiegel voor. ''Het is eigenlijk niet te verklaren waarom we zo honkvast zijn'', zegt schrijfster Janke van der Zaag in het AD. Ze doelt op het feit dat Nederlandse gezinnen nog steeds drie tot vier keer per week aardappels, vlees en groenten eten. Studenten minder, maar dat verandert als ze zelf een gezin hebben. Samen met onderzoekster Kelly Snel begon ze acht jaar geleden met de eerste versie van het boek over Nederlandse omgangsvormen. Het moet een objectieve handleiding zijn voor nieuwkomers. Ze baseert zich dan ook op trendonderzoeken, cijfers van het CBS en vooruit, ook eigen waarnemingen. Ze vindt Nederlanders niet zo beleefd en natuurlijk te direct. ''We stellen ons niet altijd voor aan onbekenden, doen een stapje achteruit als iemand te dichtbij komt en zeggen rustig waar iedereen bij zit dat iemands rits openstaat.'' Ze noemt Nederland ook een moeilijk land om vrienden te maken, maar de lengte van hun kerstkaartenslinger moet het tegendeel bewijzen. Wat Van der Zaag verder opvallend vond: Het aantal thuisbevallingen is in acht jaar tijd gedaald van dertig naar twintig procent. De sterke toename van het aantal kindcentra bleef uit. In de vooral in Zweden en Engeland populaire kindcentra worden school, opvang en sport gecombineerd. Wat wel veranderd is: de tijdsbesteding van scholieren. Zaten ze acht jaar geleden nog te kaarten in de pauze, nu zijn ze verknocht geraakt aan hun mobiele telefoon.  

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Koper

  Ze vindt Nederlanders niet zo beleefd. Ik zou zeggen; ga eens de Randstad uit. Verder zijn Nederlanders niet zo van de schaamtecultuur dus als je rits openstaat, word je dat verteld. Klaar. Als je geen sociaal radar hebt en je staat in iemands gezicht te blazen, dan doen we een stapje achteruit ja. Als dat niet helpt en ze blijven maar dichterbij komen, dan zeg ik er wat van.

  Je verbazen dat Nederlanders veel aardappelen, groente en vlees eten is hetzelfde als opmerken dat ze in Azië alleen maar rijst eten en ze in Arabische landen tijdens de ramadan overdag niks vreten.

  • FritsB

   Helemaal met u eens. Schrijfster verwart weer eens Nederlanders met Hollanders.

   (in antwoord op Koper)
   • Diederdick

    Sterker, ze neemt Amsterdammers blijkbaar als maatstaf.
    En die verpesten al zoveel met hun grote bek…

    Ook in Noord-Noordholland is het niet moeilijk aansluiting te vinden en zijn er zat levendige buurtjes waar mensen wel iets voor elkaar over hebben. Afgezien van wat christelijke gemeenschappen…

    Daarnaast wordt er gevarieerd en goed gegeten, ik denk dat de dames het boek op stereotypes hebben gebaseerd en zelf eigenlijk niet de moeite hebben genomen om zelf goed onderzoek te verrichten.

    Wat nu resteert is het trieste beeld van broodschrijvers die hard proberen middels een lui geschreven boek een ongenuanceerd cliché over Nederlanders te bevestigen.

    (in antwoord op FritsB)
    • Lukas

     Als randstad bewoner is mijn ervaring dat men ‘verzadigd’ is door alle drukte, daarnaast deze cultuur ook enigszins te herleiden naar het feit dat de randstad steden hoofdzakelijk arbeidssteden waren waar de mentaliteit ook wat meer ‘minder lullen en meer werken’ was (en is).

     (in antwoord op Diederdick)
 2. Robin

  Leuk, weer een “weg met ons” boekje.

  • Kopje thee

   Het blijft me verbazen hoe hardnekkig dat verschijnsel is in dit land. Linkse onderzoekers en schrijvers die denken dat buitenlanders ons vast heel sympathiek vinden als we onszelf belachelijk maken. In de jaren tachtig waren het nog buitenlanders die dit soort clichés over Nederlanders mochten uitgeven, neem de Undutchables, vol met absurde hyperbolen, of Waar die Andere God woont. Gezien het assortiment dat wordt verkocht in Appie, en de goedboerende delicatessenwinkels, valt het bijvoorbeeld wel mee met dat ‘alleen maar aardappelen, vlees, groente’. Maar sommige zichzelf geselende calvinisten blijven deze onzin opschrijven…

   (in antwoord op Robin)
  • Prikker

   Ik vind ‘t eigenlijk niet zo ‘weg met ons’ wat in het artikel staat.
   Gewoon wat observaties die -denk ik- wel kloppen.

   (in antwoord op Robin)
 3. Lio

  Vrijwel alles wat hier staat klopt.
  Nederlanders zijn egoïstische mensen, daarom hebben ze zo weinig of geen vrienden. Hun familie proberen ze ook te ontwijken tot er een keer een verjaardagje is en dat het moet. Kijk om je heen en in je straat waar je woont en zie hoe weinig je buren sociaal contact hebben; een of twee keer per maand, hoogstens, als er een bezoekje langs komt in de vorm van een of twee mensen, misschien vier stuks max. Een of twee keer per jaar misschien een verjaardagsfeestje waar een handje vol mensen langs komen. Maar dat geldt voor meer noord Europese volkeren. Eenzaam leven en vooral geen verplichtingen willen hebben en voelen; het liefst het afdoen met een kerst- of verjaardagskaartje, of op een tras of in een kroeg een drankje drinken, maar thuis bij elkaar, grote feestpartijen, nee dat doen we niet, het kost me geld, dan kan ik minder op vakantie en moet ik het ook nog opruimen na het feestje veel te veel gedoe.

  • Karl Ruprecht Kroenen

   Als ik mijn auto start verschijnt er in mijn display; oil ok.
   Lees je dit andersom dan staat er; ko lio.

   Ik vindt het jammer dat je eenzaam bent, maar wel tof dat je het zelf kennelijk stukken beter aanpakt?
   Veel langs bij anderen en grote feesten geven en totaal geen last van enig egoïsme?

   (in antwoord op Lio)
  • FritsB

   Zoals Koper al schreef: kijk eens buiten de Randstad. Zult u verbaasd zijn hoe toegankelijk en hulpvaardig de Nederlander is.

   (in antwoord op Lio)

Reacties niet toegestaan