Tweede stad Irak in handen van moslim-extremisten

Terreurgroep ISIS heeft de Iraakse stad Mosul veroverd. Er zouden zo'n 3.000 rebellen in en om de stad zijn. Premier Nouri al-Maliki heeft het parlement gevraagd om de noodtoestand af te kondigen. Afgelopen nacht drongen tientallen opstandelingen zwaar bewapend het hoofdkantoor van het provinciebestuur binnen. Na een kort gevecht namen ze het kantoor over. Vlak daarna kregen ze het vliegveld en het hoofdkwartier van het leger in handen. Inmiddels zouden de terroristen de macht hebben over de hele provincie Nineveh. Ze hebben honderden gevangenen vrijgelaten en staken politiebureau's in brand. Mosul ligt 360 kilometer ten westen van Bagdad en is de een na grootste stad in Irak. Er wonen 1,8 miljoen mensen. Zo'n 150.000 mensen zouden de stad inmiddels zijn ontvlucht. Vier dagen geleden begon de strijd om de stad. ISIS staat voor de Islamitische Staat van Irak en de Levant. De jihadistische groepering wordt gezien als de Iraakse tak van Al-Qaeda. In totaal zouden meer dan 10.000 strijders actief zijn in Syrië en Irak. Ze streven naar een islamitisch emiraat waarin de sharia geldt.    

Bron(nen):   Volkskrant  BBC  Nu  

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Karl Ruprecht Kroenen

  Mosul is de laatste grote stad in Irak waar orthodoxe christenen heel lang veilig konden leven.
  Waren de laatste tijden al flink wat mensen de stad ontvlucht, nu kunnen de mannen van ISIl zomenteen de rest van de daar verblijvende christenen die daar nog zijn onthoofden of doodschieten.

  • brabantman

   En dit met dank aan de Amerikanen die vanwege het geldelijke profijt voor hun oorlogsindustrie Saddam vermoord hebben. Zie het vervolg in Libie, Syrie, OeKraine etc. Wordt het niet eens tijd om die Amerikaanse presidenten stuk voor stuk voor het Internationale Gerechtshof te brengen wegens oorlogsmidaden? Wie durft de eerste stap te nemen en klaagt ze aan?

   (in antwoord op Karl Ruprecht Kroenen)
  • Calhoun84

   Ik lees trouwens net dat het ook zo kan zijn dat de stad in handen is van aanhangers van de Ba’ath partij. Dat zou voor christenen een stuk gunstiger zijn. Dit vermoeden bestaat omdat christelijke geestelijken vrij de controleposten langs kunnen. Dat neemt niet weg dat er flinke gevechten aan zitten te komen aangezien de Iraakse overheid en ISIS de stad ook wel in handen willen hebben lijkt me….

   (in antwoord op Karl Ruprecht Kroenen)
 2. Heldoppantoffels

  Het zou mij niets verbazen als er weer geheime diensten zitten achter het ‘plotselinge’ succes van deze groepering. Er zal wel een of ander belang bij zijn….

Reacties niet toegestaan