Sicilië weet zich geen raad met tienduizenden bootvluchtelingen

Sicilië: de meeste bootvluchtelingen willen er niet blijven, maar ze komen er wel aan. En de Sicilianen moeten maar zien dat ze weer vertrekken. Nrc.next beschrijft een chaotische situatie waarvoor nog steeds geen oplossing is. Alleen al de afgelopen vier dagen zouden er zo'n 4.000 bootvluchtelingen zijn gestrand op het grootste eiland van de Middellandse Zee. Dit jaar zijn er tot nu toe 50.000 vluchtelingen de zee overgestoken. Dat is net zoveel als in heel 2013. En volgens het Italiaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken wachten er in Libië nog zo'n 800.000 mensen op een kans om Europa binnen te komen. Belangrijkste oorzaak van de grote toestroom van vluchtelingen is volgens nrc.next het machtsvacuüm dat is ontstaan in Libië. Mensensmokkelaars hebben daardoor veel meer ruimte. Ook speelt mee dat Italië patrouilleert, sinds vorig jaar een vluchtelingenboot zonk. Marineboten, kustwacht en vliegtuigen helpen vluchtelingenboten in nood. Dat maakt het makkelijker voor smokkelaars, die nu simpelweg alarmsignalen uitzenden en vervolgens wachten tot ze worden 'gered'. Enzo Bianco, burgemeester van kuststad Catania wacht nog steeds op hulp uit Europa. ''De Siciliaanse steden zijn niet langer in staat een noodtoestand van dergelijke omvang het hoofd te bieden. Men moet in Brussel begrijpen dat de Siciliaanse grenzen niet de Italiaanse, maar die van de Europese Unie zijn.''    
 

Bron(nen):   nrc.next      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. malky

  Wachten op hulp van de EU, want problemen gaan ze niet oplossen, ze willen geld zien, zoveel en zo snel mogelijk.

  Heej, kijk nou, weer 500 miljoen weggepist de Oekraïense bodemloze put in.

  http://www.dagelijksestandaard.nl/2014/06/500-miljoen-voor-oekra-ne

  En nu vooruit!

  • brabantman

   Dit zijn geen vluchtelingen maar toeristen met een enkele reis ticket. Doe als Australie en stuur ze terug. Dat land heeft bewezen dat dit werkt.

   (in antwoord op malky)
 2. Meester Proper

  Grenzen dicht
  Gulden terug
  Nederland onafhankelijk

 3. marianne martens

  ook weer een voorbeeld dat ons soort het eigen soort met opzet niet wil beschermen en zelfs de Zuidelijke EU landen niet te hulp wil schieten.

Reacties niet toegestaan