“Soldaten worden vaak aangemoedigd vrouwen te verkrachten”

Er komen steeds meer meldingen van verkrachtingen door Russische soldaten in Oekraïne. Monika Hauser, expert op het gebied van seksueel weet waarom dat gebeurt, vertelt ze aan Die Welt.

"We hebben contact met vrouwenrechtenactivisten en counselingcentra in Oekraïne en de omringende landen waar de vluchtelingen aankomen. We staan ​​nog maar aan het begin van vrouwen die beginnen te vertellen over hun ervaringen. Dat zal nu waarschijnlijk toenemen, mag worden aangenomen. Sinds steden als Bucha zijn bevrijd, kun je de omvang van het geweld zien."

"Het is een elementaire oorlogsmisdaad die in oorlogen altijd gebeurt. In een oorlog valt de bescherming weg. Families gaan uit elkaar, de politie kan niet meer functioneren, wetten worden in een mum van tijd vernietigd.

Zelfs in tijden van vrede zijn deze beschermende structuren niet altijd effectief. Er is altijd seksueel geweld. En daders komen ook in vredestijd vaak goed weg.  Zelfs in Duitsland leidt nog geen tien procent van de gemelde seksuele vergrijpen tot een straf."

"In oorlogen is er vaak ook sprake van georganiseerd seksueel geweld, dat onderdeel kan zijn van de oorlogsstrategie. Dat zagen we bijvoorbeeld in Rwanda en Bosnië. Dan schept de militaire leiding een klimaat waardoor de soldaten doelbewust worden aangemoedigd om de vrouwen van de vijand te verkrachten en hem daarmee te vernederen. We weten dat geseksualiseerd oorlogsgeweld een enorme impact heeft.

In veel samenlevingen is de 'eer' van man en gezin verbonden met het intacte lichaam van de vrouw. De aanvaller weet dus heel goed dat de vrouw sociaal gestigmatiseerd wordt als hij haar verkracht en zeker als ze zwanger wordt. In plaats van de vrouw te ondersteunen om weer tot leven te komen, wordt ze vaak uitgesloten van de gemeenschap. En de tegenstander wordt vernederd omdat hij "zijn" vrouwen niet kan beschermen."

"Wat Oekraïne betreft, is het nog te vroeg om een ​​interpretatie te geven. Maar er is steeds meer bewijs dat het verkrachten systematisch is."

Bron(nen):   Welt