Vanaf morgen mag je je kat, hond of gans niet meer doden

Door een maas in de wet mochten particulieren en fokkers ongestraft hun huisdieren doden. Maar per 1 juli niet meer. Dat is goed nieuws, alleen geldt het nog niet voor alle soorten huisdieren. Wie bijvoorbeeld alleen nog maar oranje parkieten wil of een cavia heeft die teveel piept mag het diertje (mits pijnloos) ombrengen, ook al is het kerngezond. De Koningin Sophia Vereeniging tot Bescherming van Dieren heeft dan ook een brandbrief geschreven aan staatssecretaris Dijksma om de maatregel voor alle huisdieren te laten gelden. Directeur Van Horck: "De dieren die het vaakst slachtoffer zijn van wanpraktijken blijven vogelvrij. Regelmatig worden er vondsten gedaan van dode huisdieren. Bij het aantreffen van een kist dode cavia’s staat de politie machteloos. De dader kan enkel worden opgepakt als er bewijs is van mishandeling en dat is zelden aan te tonen." De reden van de overheid om de nieuwe wet te beperken tot katten, honden en ganzen is dat bezien moet worden of de maatregel te hanteren is. 'Culling', het verwijderen van bijvoorbeeld pups met een minder populair (en dus slechter verkoopbaar) uiterlijk door fokkers, is wellicht moeilijk te traceren, te bewijzen en te berechten. De Koningin Sophia Vereeniging vindt dat geen reden om niet tot uitbreiding van de wet over te gaan. Ze roepen dierenliefhebbers op hun steun te betuigen en hun brandbrief digitaal te ondertekenen.

Bron(nen):   PiepVandaag      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Kopje thee

  Walgelijk, zo’n eufemistische term ‘Culling’ – alles om het maar zo abstract mogelijk te houden voor wie er (terecht) aanstoot aan zou kunnen nemen.

  • Apekool

   Dit is gewoon de standaard Engelse term voor ruimen hoor… waarom die in deze tekst staat weet ik ook niet, ABN is het uiteraard niet.

   (in antwoord op Kopje thee)
   • Kopje thee

    Ja, maar ook in ‘t Engels komt ‘t weer van ‘t Latijn, heeft men erover nagedacht… ik bedoelde echter dat men in de Nederlandse hondenfok ‘t Engelse woord gebruikt om ‘t abstract te houden. Die wereld gebruikt steeds Engelse termen trouwens, geen idee. Shedding, line-breeding, etc… zelfs de commando’s gillen dat soort mensen in ‘t Engels. Typisch.

    (in antwoord op Apekool)
 2. André Somers

  Waarom mogen huisdieren niet, maar boerderijdieren wel gedood worden dan? Duizenden kuikens worden dagelijks gedood omdat ze niet van het juiste geslacht zijn. Is dat zo anders?

  • Kopje thee

   die kuikens worden waarschijnlijk nog opgegeten, door ons of onze huisdieren. Net als de stiertjes van melkkoeien, treurig is dat… Het zijn allemaal redenen om zo min mogelijk vlees te eten en goed te letten op de zuivel die je koopt. Maar dat een gezond, levend wezen vanwege z’n uiterlijk moet sterven, pff, da’s echt naar.

   (in antwoord op André Somers)
 3. Karel Kritisch

  Vogels zijn vogelvrij.

 4. ganzenhouder

  Sinds wanneer is een gans een huisdier? Als ik mijn gasten een
  zelf gefokte gans wil voorzetten, moet ik dan nu eerst naar de dierenarts en
  vervolgens naar het slachthuis of een gediplomeerde jager???? Als ik mijn
  kippetjes de kop af sla, dan kan dat toch ook met mijn ganzen? Beslist
  pijnloos, hoor. Ik snap hier niks van.

Reacties niet toegestaan