Misleidend: guacamoledip met 0,7 procent avocadopoeder

De AH guacamoledip is genomineerd voor de Kletsmajoor-award, omdat er maar 0,7 procent avocadopoeder in zit. De award wordt door de Consumentenbond uitgereikt aan de fabrikant met de meest misleidende productverpakking. Andere genomineerden zijn Rivella en Healthy People. Dat schrijft de Volkskrant. Op een fles Rivella staat heel nadrukkelijk 'met natuurlijke producten'. Maar er zitten drie synthetische zoetstoffen in de frisdrank. Rivella brengt daar tegen in dat er niet op de fles staat 'alleen natuurlijke producten'. De Consumentenbond vindt het desalniettemin erg misleidend. Elk frisdrank kan dan wel 'met natuurlijke producten' op de fles zetten. Er zit immers altijd water in. Healthy People is genomineerd voor zijn bosbessensap. Op het pak staan blakende bosbessen en frambozen, terwijl er slechts 10 procent bosbessenpuree in zit. Het hoofdbestanddeel is druivensap. Hoewel dit vaker voorkomt bij vruchtensappen, is Healthy People voor de bosbessensap al eerder aangeklaagd door de Reclame Code Commissie. Die heeft het bedrijf echter in het gelijk gesteld, omdat je wel vooral bosbessen zou proeven. Iedereen kan online stemmen op de Kletsmajoor-award die eind augustus wordt uitgereikt. 'Doel van de actie is het informeren van consumenten over de marketingtrucs die fabrikanten gebruiken. Uiteindelijk willen we dat ze eerlijker zijn over wat er in hun levensmiddelen zit', zegt een woordvoerder van de Consumentenbond in de Volkskrant.

Bron(nen):   Volkskrant      

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Kopje thee

  Wie koopt dan ook iets dat je in een halve minuut zelf kunt maken?

  • André Somers

   Welk van de genoemde producten kunt u in een halve minuut dan zelf maken vraag ik mij af?

   (in antwoord op Kopje thee)
   • Buck Danny

    Bosbessensap lijkt mij het meest waarschijnlijk? De blender schoonmaken achteraf niet meegerekend dan.

    (in antwoord op André Somers)
   • harrr

    Als ik zie wat een miezerig bakje bosbessen kost, dan vraag ik mij af wat een liter eigengemaakt sap uit je portemonnee haalt.
    daar zit ook het probleem van al die produkten. Als sappen puur waren , dan waren ze onbetaalbaar.

    (in antwoord op André Somers)
    • Kopje thee

     Veel pure sappen worden van concentraat gemaakt, waarin veel fruit verdwijnt dat niet geschikt zou zijn om in die bakjes te verkopen. Herinner me ‘n uitzending van Keuringsdienst v Waarde over appelsap: niet al te smakelijk zagen die appels eruit die in Polen tot sapconcentraat werden geperst, maar het is dan wel 100% appel. Verder zijn die miezerige bakjes zo duur door ‘t kwetsbare transport van zacht fruit – een zak diepvries bosbessen (ingevroren in ‘n land waar arbeid goedkoper kost) is al veel goedkoper.

     (in antwoord op harrr)
     • harrr

      Concentraat blijft altijd goedkoper,
      – Meer vruchten per m3
      – Hoeft niet ingevroren te worden,
      – Niet gekoeld vervoerd te worden
      – en het is niet meer te controleren wat voor rotzooi er nog aan is toegevoegd.

      Zelfs suffe suiker is al te duur, dus gaat er cornsyrup in. Nog goedkoper!! (dat onze gezondheid daarmee om zeep gaat wordt gewoon genegeerd)

      (in antwoord op Kopje thee)
   • Kopje thee

    Titel: guacamoledip. Met de staafmixer echt geen werk.

    (in antwoord op André Somers)
    • Buck Danny

     Beetje flauw misschien, maar tenzij jouw staafmixer ook jouw ui, knoflook en avocado schilt, krijg je dat in een halve minuut echt niet voor elkaar. Overigens ben ik het wel met je eens, gewoon lekker zelf maken.

     (in antwoord op Kopje thee)
     • Kopje thee

      Flauw ja, maar een rijpe avocado hoef je niet te schillen, die heb je na ‘n messnede zo uit elkaar geschroefd. Knoflook: een slag en ‘n gooi. Ui idem. Pepertje, citroensap, mayo… maak er twee minuten van, maar meer is het niet.
      Krijg honger!

      (in antwoord op Buck Danny)
 2. Zmirlap

  Zo Geer, lees jij dit topic ook even? En let je op de verschillen met je schandelijke huil-topic over hotdogs? Dit gaat tenminste over misleiding ipv de arrogantie dat je te goed bent voor bepaalde soorten voeding.

 3. KOKUSMAKREEL

  Hulde voor Kopje Thee’s topdiscussie…

Reacties niet toegestaan