Dit gebeurt als je in China een ongeluk krijgt (update)

Gisteren plaatsten we onderstaande video, zonder toelichting, bij gebrek aan kennis van Chinees (al spreken de beelden nogal duidelijk voor zichzelf. Uit de ochtendbladen van vandaag halen we deze toelichting.
Ongelooflijk: 18 voorbijgangers negeren een overreden peuter, die zieltogend op de smerige grond ligt. Een 2-jarig meisje werd vorige week in Foshan, een stad in het zuiden van China, twee keer overreden zonder dat omstanders een vinger uitstaken.
Heel China vraagt zich nu af hoe het zover heeft kunnen komen met het land. Dat een klein kind dat ernstig gewond op straat ligt niet wordt geholpen.
Uit de beelden blijkt dat hoe eerst een vrachtwagen over het kind reed, en even later een andere truck hetzelfde deed. Pas als  het meisje er al levenloos bij ligt, komt er een straatveegster, die haar van de weg haalde.

Het voorval staat niet op zichzelf. Regelmatig worden in China incidenten gemeld waarbij slachtoffers van ongevallen aan hun lot worden overgelaten.
Volgens critici op Weibo, de Chinese Twitter, is er meer aan de hand: uit dit soort incidenten zou een moreel bankroet blijken. Ook de officiële media neigen in die richting: 'Hoge morele normen werden ooit geprezen als iets om trots op te zijn, en mensen die anderen onbaatzuchtig hielpen, werden door iedereen geprezen', aldus staatspersbureau Nieuw China, dat 'winstbejag en materialisme' aanwijst als oorzaken.
Maar ook: 'Iedereen prijst de oude straatveegster die wel hielp, maar is het niet normaal om te helpen als iemand gewond is? Treurige Chinezen, arm China, zijn we nog te redden?'