Rutte: ‘gedrag separatisten op de rampplek ronduit walgelijk’

In een persconferentie gisteravond om 18 uur haalde Rutte hard uit naar de pro-Russische rebellen. "Ik ben geschokt over de beelden van volstrekt respectloos gedrag op de rampplek van de MH17 in Oekraïne. Het rotzooien van de pro-Russische rebellen met herkenbare en persoonlijke spullen op de rampplek is ronduit walgelijk". Zo schrijft Nu.nl Verantwoordelijkheid Poetin Rutte zei een 'zeer intens telefoongesprek' gehad te hebben met Poetin. ''De kans verloopt om snel aan de wereld te laten zien dat het hem menens is om te helpen. Hij moet nu de verantwoordelijkheid nemen richting de rebellen en Nederland en de wereld laten zien dat hij doet wat van hem wordt verwacht: zijn invloed aanwenden'', zei de premier. ''Jij moet er nu alles aan doen''. Berging lichamen Rutte heeft Poetin dringend verzocht om zijn macht aan te wenden om de Nederlandse lichamen snel van de rampplek weg te halen. ''Ik zou niet weten wie ik anders moet bellen. Hij heeft de meeste invloed. Het is daar 35 graden. Deze lichamen moeten geborgen worden.'' ''De onderzoekers moeten ongehinderd hun werk kunnen doen en het weghalen van de slachtoffers moet zo snel mogelijk plaatsvinden'', stelde Rutte. ''Iedereen die daaraan niet direct en volledig meewerkt, laadt een zeer ernstige verdenking op zich''. Hij zei ''hoop'' te hebben dat het lukt, ''maar er is geen zekerheid''. Minister Timmermans zei eerder zaterdag dat Nederlandse identificatie-experts zijn afgereisd naar het rampgebied. In Oekraïne worden de eerste stappen gezet om de stoffelijke overschotten van de slachtoffers te bergen. Benadering Rusland herzien De Britse zender Sky News heeft zaterdag gemeld dat Rutte en de Britse premier David Cameron de Europese Unie oproepen om haar 'benadering van Rusland te herzien'. De reden is dat er bewijzen zijn dat de pro-Russische separatisten het vliegtuig van Malaysia Airlines hebben neergehaald, meldt persbureau Reuters. Cameron: ''Als dit het geval is dan moeten we duidelijk zijn over wat het wil zeggen: dit is een direct gevolg van het feit dat Rusland een soevereine staat destabiliseert, de territoriale integriteit schendt en gangsterachtige milities steunt, traint en bewapent.''

Bron(nen):   Nu      

19 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Ik ben weer een illusie armer over het beschavingsniveau in Oost-Oekraïne en Rusland.

 2. Paulraw

  Met dank aan de Nederlands sprekende van Baalen en
  Verhofstadt . Ophitsen van Oekraïne tijdens opstand toen ,de pro-Russische rebellen hebben dit wellicht ook in hun achterhoofd bij de ´service´ die ze NL nu bieden.

  • Burgermans

   Onmogelijk. De rebellen dachten dat ze een Oekraïens vliegtuig hadden neergehaald, ze konden onmogelijk weten dat dit vliegtuig Nederlanders aan boord had. Ook zonder de Dikke van Baalen hadden de Oekraïners zich op een gegeven moment ontdaan van de corrupte maffiacratie uit het Kremlin en aansluiting bij Europa gezocht.

   (in antwoord op Paulraw)
   • Paulraw

    Ze waren er anders heel snel achter dat er vergissing was gemaakt ,dus het gesleep met lijken nu heeft er niets mee te maken dat ze dachten dat het vliegtuig Oekraiëns was

    (in antwoord op Burgermans)
  • kletsmajoor

   Je bedoeld dat de onbeschofte pro-Russische rebellen gelijk hebben om nabestaanden van 298 dode mensen (incl. 193 nederlanders) tot op het bot te kwetsen omdat van Balen en Verhofstadt ooit een domme speech hebben gehouden in Kiev? Laat je nakijken zeg!

   (in antwoord op Paulraw)
   • Paulraw

    Zeg ik dat ergens?
    Je kunt van dit soort idioten dit soort reacties verwachten ,dus dat ze geen enkele rekening net de nabestaanden zullen hebben.
    Van Baalen c.s. hebben (mede) de lont in een bestaand kruidvat gestoken, met als gevolg dat de bestaande communistische maatschappij niet meer bestaat,waardoor de rebellen ,in hun ogen althans , het recht kregen om de ´oude toestand´ te herstellen .
    Dit ´recht op de oude toestand van een met verkiezingen aan de macht gekomen oud comm . leider´ gaf hen de in hun ogen legitieme rechten om tegen de ´staatsgreep´ van o.m. de ´nazi’s ´ in opstand te komen .
    Deze 2e opstand heeft aan hun kant vele levens gekost die voorkomen hadden kunnen worden als de oude comm. leiders gewoon met rust waren gelaten.In hún visie.
    Als dan een paar dikke NL sprekende Europeanen op het plein in Kiev de opstandelingen van 1e opstand staan op te hitsen ,dan moet je het ook vanuit het beperkte en simpele wereldbeeld van de pro-Russen aanschouwen.
    Het zijn idioten ,maar bekijk het eens van hun kant .
    Daar houden we hier ´in het Westen ´ wel eens wat te weinig rekening .
    We denken in landen zomaar een knopje te kunnen omzetten en hop je hebt democratie.We houden geen rekening met oude ingesleten denkwijzes.
    Het Midden-Oosten van de afgelopen had ons toch moeten leren dat je met die formule opleggen er niet bent.

    (in antwoord op kletsmajoor)
    • kletsmajoor

     In je eerste reactie klonk alleen de suggestie van goedpraten door. In deze tweede absurde reactie laat je zien dat je het meende. Je slaat wild om je heen in een poging een excuus te construeren dat erop neer komt dat het allemaal onze eigen schuld is. In je kennelijke afkeer van onze maatschappij ben je een goedprater van het ergste soort misdaden geworden.

     (in antwoord op Paulraw)
     • Paulraw

      Man man
      Ik geef alleen aan dat je van gekken dit soort irrationele reacties kan verwachten.Je slaat alleen maar om je heen met beledigingen(´laat je nakijken´ etc)
      Met het MO geef ik juist aan dat de ruwe democratiepresentatie zoals in het MO alswel in Oekraïene niet werkt .
      Wat je ervoor terug krijgt is nog veel erger .Tenzij je vindt dat bijv ISIS in Irak een vooruitgang is .
      http://www.volkskrant.nl/vk/nl/11504/Onrust-in-de-Arabische-wereld/article/detail/3692170/2014/07/19/Christenen-Mosul-vluchten-na-verlopen-ISIS-ultimatum.dhtml

      Moslims in de regio moeten wel denken :´Wat zijn dat voor idioten die opstanden steunen die tot gevolg hebben dat ´hun eigen geloofsgenoten worden verdreven´

      (in antwoord op kletsmajoor)
     • kletsmajoor

      Waarom ga je nu ook nog de moslims erbij halen? Om nog meer verwarring te stichten?

      Als je lef had, had je gezegd dat je een blunder had begaan door het wangedrag van de rebellen ‘schijnbaar’ te vergoeilijken door het met de onbenullige speech van van Baalen en Verhofstadt te verbinden. Nu maak het steeds erger.

      (in antwoord op Paulraw)
     • Paulraw

      Beledigen en niet inhoudelijk erop ingaan.
      Heb het al door .Een trol die agressie wil opwekken .
      Reageer niet meer op je.

      (in antwoord op kletsmajoor)
     • kletsmajoor

      Terecht. Er zijn ook geen woorden om jouw geblunder goed te praten.

      (in antwoord op Paulraw)
     • Kopje thee

      Mijn hemel, wat een kromme demagogie van meneer Raw hierboven, en dan noemt hij jou een trol? Volslagen wereldvreemd. Wat we nu zien in de grensregio’s van Rusland (vergeet Georgië niet) heeft een zorgvuldig geplande aanloop gehad van tien jaar. De invloed van ‘t westen hierop is te verwaarlozen, laat staan ‘n verbale scheet van who-the-fuck-is Van Baalen, maar dat is niet te verkopen aan verstokte weg-met-ons types als Prikker en onze rauwkosteter. Ze zouden klaarkomen als ze ergens in ‘n uithoek van internet ‘n ‘bewijsje’ zouden vinden dat de VS hierachter zitten. Je hebt het er druk mee hoor, Kletsmajoor. Niet aan te beginnen.

      (in antwoord op kletsmajoor)
     • Paulraw

      ´Ze zouden klaarkomen als ze ergens in ‘n uithoek van internet ‘n ‘bewijsje’ zouden vinden dat de VS hierachter zitten.´

      Terwijl ik boven schrijf dat ik denk dat de Russen er weet van hebben ,maar het verzwijgen..Vreemd.

      (in antwoord op Kopje thee)
     • kletsmajoor

      Hij ziet het zelf niet als weg-met-ons-denken maar als ‘je inleven in de positie van de ander’. Hij is er à priori zo op gebrand om zich ‘in te leven’ dat hij absurd vergezochte redeneringen gaat doorvoeren om dat te bereiken.

      (in antwoord op Kopje thee)
  • Kopje thee

   Moeilijk hè, als je bent getraind in het ‘weg-met-ons’ om nu eens niet het verderfelijke westen de schuld te geven. Altijd maar dat mea-culpa… niet de Serven, maar de Nederlanders hebben de trekker overgehaald in Srebrenica, dat werk…
   Oekraïne moet volgens jouw theorie dus, net als andere voormalige republieken en satellietstaten, vooral aan de leiband van de siloviki blijven lopen om de grote beer niet wakker te maken.

   (in antwoord op Paulraw)
   • Paulraw

    Nee , svp goed lezen ,niet ik vind dat,dat vinden de seperatisten.
    Het is de diplomatieloze manier waarmee wij ´democratie brengen´ in bepaalde landen die de situatie voor de mensen te plaatse juist verslechterd heeft.
    Andere oostbloklanden zijn nu bij de EU ,of anderszins meer vrij/Westers/democratisch geworden ,maar dat ging niet op de botte Oekraïnse benaderingsmanier.Maar meer tactisch.En dat is gelukt.

    Men had kunnen weten dat een land met een Krim(Sovjetbasis) aan boord dat bijna altijd Russisch is geweest ,andere respons bij een tanend rijk zou oproepen dan Oost-Duitsland en Polen waar men nu gewoon vrij is.
    Je kunt als Westen wel gelijk hebben qua vrijheid en democratie ,maar je moet het ook krijgen.Zie ook Irak.
    Ik zie ook die mensen daar liever gelukkig in een democratie.
    Van mij part kiest dat Oekraïne gewoon voor het Westen ,maar op deze manier krijgt het land(als 1 entiteit) de kans niet.

    De opmerking van je over de Serven laat ik maar voor jouw rekening ,heb ik niets over gezegd.Die zotte gerechterlijke uitspraak laatst over schuld van NL was ik het ook totaal oneens.

    (in antwoord op Kopje thee)
 3. Paulraw

  Wat ik me afvraag.

  De FSB zit tot over zijn oren in dat gebied ,die weten alles ,ze houden
  heus dat luchtruim 24/7 in de gaten .En die FSB kan geen bewijs leveren dat de tegenpartij schuldig is?

  Er is de Russen toch alles aan gelegen dat de schuld niet bij hen terecht komt?

  Maar nee ,oorverdovende stilte .

  Wel vreemd die stilte als ze niet betrokken zijn.

  • Kopje thee

   Poetin heeft al heel snel ‘n verklaring afgegeven dat de Oekraïners dit op hun geweten hebben, vervolgens heeft het Kremlin de wiki pagina aangepast. Op de Russische media is het helemaal niet zo stil, daar krijgen zonder blikken of blozen de Oekraïners de schuld en de gemiddelde Rus slikt dat ook voor zoete koek. De gemiddelde Europeaan niet, daarom is het wachten op ‘n goed gecomponeerde smoes, maar het gebeurt wel vaker dat het dan even stil blijft. Neem de moord op Politkovskaja: duurde een tijdje voordat er zondebokken waren gecreëerd en vastgezet. Dat zal nu ook gebeuren.

   (in antwoord op Paulraw)
   • Paulraw

    Precies,maar je laadt de verdenking wel heel erg op je als je heel laat na het gebeuren met een ´goed gecomponeerde smoes´ komt.
    Het duurt domweg te lang voor een land dat met zijn FSB te diep in het conflict zit

    Bij Politkovskaja weet ook iedereen nu wel dat er een heleboel stinkt ook al krijg je geen bewijs.Dat zul je nu ook zien,omdat het zolang uurt.

    (in antwoord op Kopje thee)

Reacties niet toegestaan