Russische krant: ‘Vergeef ons Nederland’

Een van de laatste onafhankelijke kranten van Rusland, de Novaya Gazeta, ruimde vandaag de hele voorpagina in om vergeving te vragen aan Nederland voor het neerschieten van Malaysia Airlines vlucht MH17. 'Vergeef ons Nederland' luidde de kop in het Nederlands met een foto van de rouwstoet en in het klein de Russische vertaling. Verderop in de krant wordt nog meer aandacht besteed aan de ramp.  Zo zegt een inwoonster van het gebied dat vorige week donderdag een lichaam van een van de slachtoffers door haar dak was gevallen. Ook vertellen mensen over 'poppen' die in het veld lagen en baby's bleken te zijn. Daarnaast is er een beschrijving van de aankomst van de lijkkisten in Eindhoven.   [caption id="attachment_341989" align="aligncenter" width="468"]De voorpagina van de vrijdageditie van de Novaya Gazeta © Screenshot Novaya Gazeta De voorpagina van de vrijdageditie van de Novaya Gazeta © Screenshot Novaya Gazeta[/caption]

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  De intelligente Russen erkennen dus dat hun land achter de aanslag zit, nu domme Nederlanders nog.

  • Dutchy

   Ik ben z’n domme Nederland die denkt dat de Russen niet achter de aanslag zitten, sterker nog ik denk dat het een ongeluk is. Ongelukkige samenloop van omstandigheden. De opstandelingen hebben het neergeschoten in de veronderstelling dat het om een vrachtvliegtuig van de Oekrainners ging.
   Daarnaast denk ik wel dat de Russen of de SAM hebben geleverd of een training verzorgd voor dit apparaat (ingewikkeld om te bedienen) of dat Russische ex-militairen hebben bediend of verzorgd. Als dit scenario klopt dan dragen de Russen enige verantwoordelijkheid, je geeft ook geen pistool aan een twee jarige en verwacht dat er geen ongelukken mee gebeuren.

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    Poetin heeft de ideologie, de mankracht en de wapens geleverd waarmee MH17 is neergehaald, dat maakt hem politiek aansprakelijk in mijn opinie.
    Aleksandr Borodaj, de politieke leider van de opstandelingen, is geen Oekraïner maar een Rus en oud-KGB-vriendje van Poetin. Igor Strelkov, de militaire leider van de rebellen, is ook geen Oekraïner maar ook een Rus en vocht al voor Poetin in Georgië, de Krim en Tsjetsjenië.

    (in antwoord op Dutchy)
    • Dutchy

     “mankracht en de wapens geleverd waarmee MH17 is neergehaald” dat is niet bewezen en dat is het probleem.

     (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Boeren kunnen geen BUK-installatie bouwen en bedienen. De manschappen en wapens kunnen alleen uit Rusland zijn gekomen met toestemming van Poetin zelf.

      (in antwoord op Dutchy)
     • Dutchy

      In dit soort situatie moet je eerst aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kunnen krijgen, voordat je de beschuldige vinger gaat wijzen. BUK-systeem kan zijn buit gemaakt op de Oekrainners, de manschappen kunnen ex-Oekrains leger zijn of vrijwilligers uit Rusland. Het hoeft geen regulier Russisch leger zijn, Poetin hoeft hier niet van geweten te hebben.

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      In dit soort situaties moet je ook kijken naar de voorafgaande gebeurtenissen: Poetin heeft maandenlang doelbewust huurlingen en wapens naar de Oekraïne gebracht. In de voorafgaande week hadden de Russische huurlingen al twee Oekraïense vliegtuigen uit de lucht geschoten. Het neerhalen van MH17 past perfect in het patroon van Poetin’s tot nu toe gevoerde Oekraïne-politiek.
      In de huidige Russische politiek is het volkomen ondenkbaar dat deze dingen hebben kunnen gebeuren buiten Poetin’s medeweten om.

      (in antwoord op Dutchy)
 2. Prikker

  Rare kop, want wat zouden we ze moeten vergeven ?
  Als ‘t nou een Oekraïnse krant was…

  • Burgermans

   Het lijkt mij dat ze vergeving vragen voor het feit dat de misdadige Russische Oekraïne-politiek het leven heeft gekost aan 300 onschuldige mensen.

   (in antwoord op Prikker)
   • Prikker

    Heel veel dingen lijken in dit conflict op een bepaalde manier.
    Dat maakt ‘t conflict nou net zo veel groter dan ‘t hoeft te zijn.
    Is ‘t al niet erg genoeg ?

    (in antwoord op Burgermans)
 3. Dutchy

  Mooi gebaar en gewaagd in het Rusland van Poetin. Waarheid is dat deze krant maar zeer weinig gelezen wordt en de TV-media is in het bezit van het Kremlin.

Reacties niet toegestaan