Nachtmerrie: over zeven jaar is Breivik weer vrij. Om te doen wat hij nodig vindt

Nu Anders Breivik patiënt is en geen dader, verdwijnt hij niet voor goed uit de Noorse samenleving, maar wordt hij apart gehouden zolang hij ziek is. En van een ziekte kan je genezen, ook als je namens de beschaving 77 mensen hebt vermoord.

Allereerst is de vraag of Breivik niet gewoon wegloopt. Hij zou niet de eerste zijn. Gestoorde moordenaars worden in Noorwegen vooral behandeld als gestoord en minder als moordenaars en dus verdwijnen er velen uit de kliniek.  Waarschijnlijk wordt hij opgenomen in de Dikemark-kliniek, ten westen van Oslo. Die is beveiligd, maar patiënten worden niet opgesloten in hun kamer en mogen soms onder begeleiding uitstapjes maken, bericht de Volkskrant.

Een voormalig arts van de Dikemark-kliniek, Thor Kvakkestad, zei op de Noorse tv dat het 'vrij ongewoon is dat patiënten die met psychosen of schizofrenie binnenkwamen hun hele leven opgesloten blijven'. 'Mijn ervaring is dat patiënten met psychosen en schizofrenie na vijf tot zeven jaar zijn teruggekeerd in de maatschappij.'
Kvakkestad zei dat patiënten die meewerken met de artsen, goed reageren op medicijnen en bij wie de symptomen zijn weggeëbd 'het recht hebben om zichzelf in de samenleving te bewijzen'.
Dat zou in 2018 zijn.