Vraag van het Jaar: Zijn goede voornemens zinvol?

Samenleving
zondag, 18 december 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Soms, en de aanhouder wint. Veruit de meeste goede voornemens die met Nieuwjaar worden uitgesproken, hebben betrekking op gezonder leven. Miljoenen mensen nemen zich opnieuw voor te stoppen met roken, meer te bewegen, minder te eten, schrijft De Morgen.
Van wie zich voorneemt te stoppen met roken houdt volgens de Stichting Volksgezondheid en Roken (Stivoro) 12 procent het vol. Van de afvallers weegt zelfs een ontmoedigende 95 procent weer evenveel of zelfs meer. Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen vijf jaar achtereen hetzelfde goede voornemen hebben voor ze in hun opzet slagen.
Dat heeft niet per se met gebrek aan wilskracht te maken, meent hoogleraar gezondheidspsychologie Denise de Ridder. "De mens is geen thermostaat", zegt ze: het contrast tussen wens en werkelijkheid is niet meteen voldoende om actie uit te lokken. Wilskracht vergt energie en die is niet onuitputtelijk, aldus De Ridder. Daarbij komt dat gezondheidsdoelen per definitie 'verre doelen' zijn. "Ongezondheid dreigt pas op lange termijn, het is moeilijk om voor je gezondheid iets na te laten waarvan je nu de lol ondervindt."
De Ridder raadt mensen die willen afvallen aan zich niet meteen alles te ontzeggen. Een zerotolerancebeleid heeft als gevolg dat een klein gebakje al wordt gezien als een teken van mislukking. Dat kan leiden tot doorslaan, in de Amerikaanse vakliteratuur ook wel omschreven als het what-the-hell-effect.
Bron(nen): De Morgen