De dakloze Pool uit het ondergrondse hol is zoek, weg, ‘m gesmeerd

Nadat Piotr Koscik, de 41-jarige Poolse dakloze die 5 jaar lang in een ondergronds hol op de Linkeroever in Antwerpen woonde, bij toeval ontdekt was door de brandweer, werd hij Belgisch en internationaal nieuws. En veel mensen gingen hem ook redden. Marc De Cleene uit Hove nodigde Piotr bij hem thuis uit voor een kerstgourmet. Ook tientallen andere burgers snelder ter hulp met eten, drank en kleren.
De illegale Pool mocht maandag gratis met De Cleene naar de wedstrijd Beerschot-Lierse gaan kijken. Piotr leek de aandacht wel te appreciëren. Maar toen vandaag de instanties kwamen om hem een dak boven het hoofd te bieden, was de Pool gevlogen. Hij wil blijkbaar liever niet geholpen worden. Dat was eigenlijk al duidelijk omdat hij in die 5 jaar als 'holbewoner' op Linkeroever nooit bij de diensten voor armen aanklopte.

Marc De Cleene, die zich over de Pool ontfermde, is ontgoocheld. Het Hovense OCMW-raadslid had een afspraak geregeld met de sociale diensten en Koscik zou gisteravond om 18 uur overgebracht worden naar de opvangshelter 68 aan de Slachthuislaan. Daar kon hij al zeker tot maart terecht. Maar om 17 uur bleek Piotr niet 'thuis' te zijn, in zijn voorlopige, geheime onderkomen in Hove. Hij kwam ook later op de avond niet meer opdagen. De illegale Pool verdween met de noorderzon, zonder een woordje van dank aan zijn weldoeners. En die zijn nu boos en teleurgesteld


Bron(nen):   Het Laatste Nieuws