Engelse meisjes van 13 krijgen anticonceptie-implantaat op school

Maar liefst 9 middelbare scholen in Southampton namen deel aan het overheidsinitiatief om tienerzwangerschappen tegen te gaan. Meisjes van 13 krijgen anticonceptie toegediend middels een onderhuids implantaat ter grootte van een luciferstokje. Hun ouders waren daarvan niet op de hoogte gesteld en dat leidt nu uiteraard tot een storm van protesten.

Gezondheidsautoriteiten zijn daarentegen zeer tevreden over de initiatieven 'ter bevordering van de seksuele gezondheid' op scholen: het aantal tienerzwangerschappen is nu al met 22% gedaald. Anderen beweren dat je zo minderjarige meisjes stimuleert om seks te hebben. Jongens zullen ook meer aandringen op seks. Daar worden de meisjes dan niet zwanger van, maar de kans op onveilig vrijen en dus soa's neemt toe. Daar is ook aan gedacht, zeggen de voorstanders, want behalve voor een implantaat kun je op school ook een chlamydia-test, condooms, zwangerschapstesten en een scala van anticonceptiemiddelen krijgen.

Voor meisjes die anticonceptie willen gebruiken, wordt het wel laagdrempeliger zo. Velen durven niet naar de huisarts toe te stappen, omdat die ook de huisarts van hun ouders is. Maar ook als de anticeptie op school toegediend wordt, zou de huisarts daarvan op de hoogte gesteld moeten worden. De meisjes moesten van tevoren alleen een vragenlijst invullen over hun gezondheidstoestand.

Bron(nen):   The Daily Telegraph