PVV gaat dankzij Isis vooruit in peiling De Hond

Samenleving
door anp
zondag, 07 september 2014 om 9:50
pvv gaat vooruit in peiling de hond1410076329
AMSTERDAM (ANP) - De discussie over de aanpak van jihadisme in Nederland heeft geleid tot een verschuiving in de peilingen. Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou de PVV 3 zetels winnen ten opzichte van vorige week en uitkomen op 23 Kamerzetels. De VVD zou er twee inleveren en 28 zetels overhouden. Dat blijkt zondag uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.
De berichten over de verwachte inkomensdaling voor 65-plussers lijken vooral slecht uit te pakken voor de PvdA. De sociaaldemocraten zouden opnieuw een zetel moeten inleveren en er 12 overhouden. Op dit moment zit de PvdA met 38 zetels in de Tweede Kamer.
De Hond vroeg zijn respondenten ook hoe groot ze de kans achten op een gewapend conflict tussen Rusland en het Westen. Bij de achterban van 50PLUS is de angst daarvoor het grootst: 40 procent noemt de kans op zo'n conflict groot of vrij groot. De ouderenpartij wordt gevolgd door de PVV, de PvdA en de SP (35 procent). Onder D66-stemmers is de angst het kleinst. Van hen noemt 61 procent de kans op oorlog tussen Rusland en het Westen vrij klein, en maar 7 procent groot of vrij groot.