Solliciteren: mag ik uw Facebook-gegevens even?

Het is wel het laatste waar je aan denkt: het overhandigen van je inloggegevens voor Facebook, Twitter en andere sociale media. Maar in de VS wordt hier door werkgevers steeds meer om gevraagd. Tot grote verontwaardiging van de sollicitanten. Maar wat doe je als je die baan echt wilt?

De tijd lijkt voorbij dat je je alleen maar zorgen hoefde te maken wat over je zou opduiken wanneer een potentiële werkgever een Google-zoekopdracht naar jou deed. Nu willen sommige Amerikaanse bedrijven een kijkje nemen in jouw sociale media profielen om te zien wat ze mogelijk in huis halen. En, zo redeneren ze, dat zou wel eens heel wat anders kunnen zijn dan de sollicitant tijdens een gesprek wil laten geloven.

Maar advocaten voor sollicitanten schreeuwen nu al van de daken dat dit echt niet kan. Het is illegaal, een inbreuk op de privacy en kan zelfs voor personeelszaken van het bedrijf leiden tot aansprakelijkheid. Denk maar eens aan die zaken die geen rol mogen spelen bij de aannameprocedure: etniciteit, nationaliteit, seksuele geaardheid, religie en medische conditie.

Alles goed en wel, maar wat als je die job echt wilt of nodig hebt. Geef je die gegevens dan ‘vrijwillig’? Of is de oplossing een schaduw-account?

Bron(nen):   Los Angeles Times  Reuters