Sociale natuurkunde: ‘Met samenwerking bereik je veel meer dan met concurrentie’

Dat er ook positieve toepassingen zijn van big data, bewijst de computerwetenschapper Alex Pentland. Hij doet sociaal-wetenschappelijk onderzoek door big data te analyseren en noemt het sociale natuurkunde. Zijn belangrijkste conclusie? Mensen moeten samenwerken, niet elkaar beconcurreren. ‘Innovatie is een collectief proces van heel gewone mensen, niet van een eenzaam genie’, zegt hij tegen Trouw. ‘Bedrijven en steden worden creatiever en innovatiever door ze zo vorm te geven dat het groepsproces optimaal kan verlopen.' Pentland concludeerde onder andere door de analyse van telefoongegevens dat het in wijken veel beter gaat als mensen elkaar ontmoeten. Ook ontdekte hij dat samen pauzeren de productiviteit van callcentermedewerkers vergroot. Verder doet hij uitspraken over de werking van de vrije markt. ‘Met big data kan ik aantonen dat de economie niet wordt geleid door de volledige concurrentie van de vrije markt. De meeste transacties vinden plaats door samenwerking van mensen en bedrijven, niet door rivaliteit.‘ Pentland noemt de inzet van big data in de sociale wetenschap een omwenteling. 'Eerder kon je nooit iets hard maken. Nu kan de sociale natuurkunde zich bij het zoeken naar verbanden baseren op heel veel feiten, big data.' Alex Pentland is een van ’s werelds meest geciteerde computerwetenschappers en schrijver van het boek 'Social Physics: How good ideas spread'.

Bron(nen):   Trouw      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Sociale natuurkunde is geen exacte wetenschap, dus kan het ook niets bewijzen, Jeanet. Deze man heeft volgens mij meer gemeen met Diederik Stapel dan met Newton.

 2. Bart_van_Oerle

  “Mensen moeten samenwerken, niet elkaar beconcurreren.”

  Tjongejonge, dat is toch ook precies wat alle bedrijven doen?

  Binnen een bedrijf wordt samengewerkt (logisch) en dan werken verschillende bedrijven ook nog eens samen doordat ze een klant-leverancier relatie hebben.

  Het enige waar concurrentie plaatsvindt, is tussen bedrijven die dezelfde producten of diensten leveren, maar dat is veel minder dan de bedrijven en mensen waarmee samegewerkt wordt.

  Wellicht krijgt dat concurrentie aspect meer aandacht, maar dat is weer wat anders.

 3. Windows 8

  ” De meeste transacties vinden plaats door samenwerking van mensen en bedrijven.‘”
  Wel, wat is het probleem dan ?

 4. IwanovKapotjeplov

  Sociale natuurkunde? WTF? Wat heeft natuurkunde hier mee te maken? Of gebruikt men de naam van deze exacte bèta wetenschap om geloofwaardigheid te geven aan deze vage toestand?

 5. kletsmajoor

  Heeft hij al iets sociaals bewezen dat net zo goed standhoudt in tests als b.v. de relativiteitstheorie? Uit het interview in Trouw blijkt niets van keiharde bewijzen.

 6. Dead Silence

  Terminologie sociale natuurkunde is een ongekende degradatie van de fysica in woordgebruik. Als fysicus walg ik hiervan en wens geen enkele associatie.

 7. Meneer Dick

  Het is een beetje spelen met woorden, social en physics, samen social physics. Niet dat ze in hun letterlijke betekenissen echt bij elkaar passen, maar om een nieuwe gedachte ludiek over te brengen.
  Zo bedenk ik, dat social engineering ook leuk wordt.

Reacties niet toegestaan