Time-outs zijn schadelijk voor je kind

Daniel J. Siegel en Tina Payne Bryson, auteurs van de bestseller 'Het Hele Brein Het Hele Kind', leggen in Time uit waarom time-outs niet goed zijn voor de ontwikkeling van je kind. Zij baseren zich daarbij ook op de laatste bevindingen van hersenonderzoek.

In de meeste gevallen betekent een time-out dat een kind geïsoleerd wordt. Zelfs als dat op een geduldige en liefdevolle manier gebeurt, leren time-outs kinderen dat wanneer ze een fout maken, of als ze het moeilijk hebben, ze gedwongen zullen worden om het alleen op te lossen. Door jonge kinderen wordt dat ervaren als een afwijzing. Daarnaast zeg je in feite tegen je kind: 'Ik wil alleen bij je zijn en ervoor je zijn als je alles goed op een rijtje hebt'.

Kinderen hebben een grote behoefte aan verbondenheid. Uit jarenlang onderzoek blijkt dat ze zeker in tijden van nood, in de nabijheid willen zijn en getroost willen worden door de mensen die om hen geven. Maar als kinderen de controle over hun emoties verliezen, zetten ouders hen vaak op hun kamer, in de hoek of op de 'naughty chair' van Supernanny. Dat betekent dat ze in tijden van emotionele stress in hun eentje moeten lijden.

Als kinderen emotioneel overvraagd worden, misdragen ze zich soms; hun intense emoties en de eisen van de situatie gaan hun kunnen te boven. Het uiten van een behoefte of een sterk gevoel kan leiden tot  agressief, respectloos of opstandig gedrag. Dat is het bewijs dat kinderen nog niet beschikken over bepaalde zelfreguleringsvaardigheden. Wangedrag is vaak een schreeuw om hulp om gekalmeerd te worden en om verbonden te zijn met de ouders.

Als de ouder reageert met het isoleren van het kind, blijft een instinctieve psychologische behoefte van het kind onvervuld. Hersenscans tonen zelfs aan dat het ervaren van relationele pijn - zoals die veroorzaakt wordt door afwijzing - leidt tot hersenactiviteit die vergelijkbaar is met het ervaren van fysieke pijn.

Daar komt nog bij dat time-outs doorgaans niet effectief zijn om de doelen van het disciplineren te bereiken: een gedragsverandering en het aanleren van nieuwe vaardigheden. Ouders denken dat het de kinderen kalmeert en dat ze erdoor gaan nadenken over hun gedrag, maar in werkelijkheid maken time-outs de kinderen nog bozer en raken hun emoties nog meer ontregeld.

Ze vinden de straf van hun ouders vaak gemeen en oneerlijk en missen daardoor de gelegenheid om inzicht, empathie en probleemoplossende vaardigheden te ontwikkelen. Door hen te isoleren leer je hen geen nieuwe vaardigheden. Het stellen van duidelijke grenzen en de nadruk op samenwerking, empathie en respect stimuleren het kind juist wel om actieve, empathische beslissingen te nemen.

In plaats van een time-out kun je beter een 'time-in' organiseren om je kind discipline bij te brengen. Dat houdt in dat je het kind een liefdevolle verbondenheid biedt en naast het kind gaat zitten om te praten en het kind te troosten. Zo kun je hen leren om stil te staan bij en te reflecteren over hun eigen gedrag. Dat maakt ook het ouderschap een stuk effectiever en lonend op de lange termijn.

Bron(nen):   Time      

37 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. harrr

  Soms is er met een kind geen land te bezeilen, dan werkt alleen een *ga naar je kamer* . Afkoelen heet dat.
  Daarna praten.

  Kinderen die niet weten waar de grenzen liggen hebben we al genoeg van.

  • Elletje Zuurkool

   ja precies Harrr. Dit stevend weer af op…ik laat verkeerd gedrag zien en dan krijg ik een knuffel…goed idee! Weer terug naar de vrijheid blijheid opvoeding…daar krijg je geweldige mensen van -not-
   Vooral niet laten zien wie de baas is en lekker over je heen laten lopen.
   Deze oplossing is vast bedacht door mensen die geen horde aan kids hebben

   (in antwoord op harrr)
   • harrr

    Zelfs als volwassene koel ik wel eens af, als er teveel emoties spelen dan is doorgaan heel onhandig, escaleert vaak alleen maar, eerst de boel rustig op een rijtje zetten en relativeren, en dan pas de discussie weer aangaan.
    Dat leert een kind die soms gewoon ff *naar zijn/haar kamer” moet. Heb je later heel veel aan.

    Heeft eigenlijk nog niet eens zoveel te maken met “wie de baas is”

    (in antwoord op Elletje Zuurkool)
    • Moos1

     Harr, over welke leeftijd heb je het dan?
     Dat ontbreekt hier totaal en is denk ik cruciaal voor de discussie.
     En nee, oneens. Want als volwassene neem jij zelf de beslissing om ”af te koelen””
     Een kind wordt dat opgelegd, is niet vergelijkbaar dus.

     Bij3 jaar, ook wel eens een time out gebruikt.
     Daarna zag ik in dat je beter even kunt praten, hoe kort ook.
     Waarom mogen kinderen niet boos zijn? Is toch menselijk.

     (in antwoord op harrr)
   • meesan

    Vertel Elletje, hoeveel kinderen heb jij en hoe houd jij ze in de hand?

    (in antwoord op Elletje Zuurkool)
    • Elletje Zuurkool

     Ik heb er 5 Meesan 30,28,26,21 en 10.
     En die hebben ook hun nukken, maar ik geef ze ook geen knuffel bij verkeerd gedrag.
     Jij wel dan?

     (in antwoord op meesan)
     • meesan

      Mijn 4 kinderen vertonen eigenlijk nooit verkeerd gedrag, dus ik hoef niet te straffen, geen time outs te geven en kan ze zoveel knuffelen als ik maar wil.

      (in antwoord op Elletje Zuurkool)
     • pappa

      Tuuuuuuuuuuuuuuuurlijk

      (in antwoord op meesan)
     • pappa

      Een kind dat nooit vervelend gedrag vertoond. Geloof je er zelf in. Ouders die hun kinderen behandelen als kleine prins(esjes), daar wordt de wereld beter van!

      (in antwoord op meesan)
     • meesan

      Een papa die niet kan spellen, moeite heeft met begrijpend lezen en verkeerde conclusies trekt, daar wordt de wereld ook niet beter van.

      (in antwoord op pappa)
     • harrr

      Errorist !!!

      (in antwoord op meesan)
     • orka

      Mogen we dan allemaal op cursus bij jou meesan? Of kunnen wij jouw uitgebrachte boek lezen?

      (in antwoord op meesan)
 2. Meneer Dick

  Er zijn vaak onderzoeken verkeerd uitgevoerd of verkeerde conclusies uit getrokken.

 3. Volledig

  Het is een wonder dat de wereld er niet veel erger aan toe is. Er is geen enkele goede manier van opvoeden als ik alle onderzoeken naast elkaar leg.

 4. marielle

  Tjonge jonge daar gaan we weer. Dat ik het allemaal overleefd heb.

 5. Vogelbeest

  Gewoonlijk zijn ze heel braaf. Soms niet. Soms valt er gewoon niet meer mee te praten. Dan blijven de keuzes: slaan, schreeuwen of afkoelen op de gang over.

 6. Koper

  Grenzen aangeven doet een kind alleen maar goed. Flutonderzoek.

 7. Jac

  Nou dan kan ik soms de hele dag naast hem gaan zitten om een time in te doen wie doet dan het huishouden en de andere kinderen? Wat een onzin!!!

  • Moos1

   Misschien aandacht afleiden en vragen of ie even meehelpt?
   2 vliegen in 1 klap.

   (in antwoord op Jac)
 8. Meneer Dick

  Veel onhandelbare kinderen kunnen tot bedaren gebracht worden door ze uit te lachen. Als een kind een huilbui heeft, dan helpt het om dat kind schaterend uit te lachen. Wijs dan ook nadrukkelijk in de richting van dat kind zodat hij goed begrijpt dat hij het is om wie gelachen wordt.

  • bianc

   Gij zijt helemaal gestoord arme u kinderen die zullen wel stoppen ja uit schrik van die gek die daar staat te lachen

   (in antwoord op Meneer Dick)
 9. Karen Walthuis

  Prachtig stuk: helder en invoelbaar. Mijn dochter van 8 jaar oud werd laatst heel boos toen ik wilde dat haar in het midden van de kamer gebouwde stad werd opgeruimd. Ze verloor zich in huilen, schreeuwen en mij de rotste moeder van de hele wereld vinden. Toen zei ik dat ze maar even op haar kamer moest uitrazen. Mijn dochter zei toen: ‘Nu ben je echt een slecht mama, je ziet dat ik niet weet hoe ik uit deze boosheid moet komen en je geeft me niet wat ik nodig heb’. Waarop ik haar vroeg wat dat dan was… ‘Gewoon, dat je me troost met een knuffel’. Ik ging bij haar zitten pakte haar beet en gelijk zakte haar emotie en een minuutje later ging ze opruimen. Dus, lieve ouders, het hoeft zeker niet meer tijd te kosten…

  • bianc

   Goed gezegd zo moet het !!!

   (in antwoord op Karen Walthuis)
  • Captain Gorgeous

   Bedankt voor je reactie, zo hoort het! En er is een Nederlander onderweg naar inzicht, empathie en probleem oplossende vaardigheden, iets waar we een groot tekort aan hebben.

   (in antwoord op Karen Walthuis)
   • Jos

    Waar lees jij hier empathie uit? Ik lees hier manipulatie en afdwingen in af, een kind dat de moeder op de knieën wil krijgen. Brullen omdat je getroost moet worden omdat je iets moet doen wat je niet zo leuk vindt, nee, zo komen we er wel.

    (in antwoord op Captain Gorgeous)
    • Blargh

     onzin op sites nieet (te) letterlijk nemen. Alsof een kind van 8 zulk jargon kent …
     Moeders en hun projecties 😉

     (in antwoord op Jos)
     • Zebrapad

      Vergis je niet in het woordgebruik van kinderen van die leeftijd.
      Moeder zal daar ongetwijfeld van invloed op zijn geweest.
      Jos zijn reacties slaan de spijker op zijn kop. (en niet met een rubberhamer:)

      (in antwoord op Blargh)
  • Jos

   Mijn hemel, is dit een parodie? Dus je kind (acht jaar!) neemt pseudo-therapeutisch jargon in de mond om na een driftuitbarsting alsnog haar zin te krijgen. Dit wordt helemaal geen empathisch mens, dit wordt iemand die bij de minste of geringste weerstand (als iemand het even niet met haar eens is of haar willetje in de weg staat) troost afdwingt met manipulatief gedrag – creepy hoor, dat ze haar moeder het etiket ‘slecht’ uitdeelt. Stampvoeten belonen met een knuffel – nee, dat gaat gezellig worden als ze later moet samenwerken met anderen. Tiran in de dop, doodeng…

   (in antwoord op Karen Walthuis)
 10. Rachelle

  Ik word hier erg boos van.. je hele leven ervaar je dat ongewenst gedrag niet geaccepteerd wordt en dat je beslist geen positieve aandacht krijgt wanneer je je niet binnen de verwachtingen van de maatschappij gedraagt. Het lijkt mij dat, zolang je duidelijk en redelijk communiceert met je kind er niks mis Is met een time-out! Met name omdat je zelf die time-out ook wel eens kan gebruiken haha! Wat een gebral zeg.. een keer zonder eten naar bed Is zeker ook slecht?! Wat een flut.. Ik zie het ook als mn kind me nodig heeft en ik zie het wanneer mijn kind gewoon stout is

  • bianc

   Zonder eten naar bed ? Amai goed bezig jij moest maar eens niet te eten krijgen vind dit niet kunnen ook al is het 1 keer zoals jij het zegt

   (in antwoord op Rachelle)
 11. new zwan

  Als er alleen een time-out wordt gedaan zonder daarna erover te praten en overleggen is inderdaad een time-out stom en onnuttig. Maar ja, wie doet alleen een time-out zonder daarna met liefde te praten???

 12. Robo

  “De auteurs Siegel en Bryson hebben onlangs een artikel gepubliceerd waarin ze duidelijk maken dat TIME magazine destijds stellingen aan hun stuk heeft toegevoegd die niet waar blijken te zijn. Er is helemaal geen wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat Time-out schadelijk is of een negatieve reactie in de hersenen veroorzaakt. Siegel en Bryson stellen wel dat er wetenschappelijk onderzoek is dat aantoont dat sociale uitsluiting en afwijzing (zoals buitengesloten worden bij een spel) een reactie in de hersenen veroorzaakt die lijkt op de reactie op fysieke pijn. Een time-out is echter wat anders dan sociale uitsluiting en afwijzing en dit is ook helemaal niet de boodschap die een kind krijgt tijdens een time-out.”

  (triplep-nederland.nl, oktober 2014)

  • Moos1

   Leg dat verschil maar eens uit aan een kind van 3 jaar.
   Die kent geen verschil tussen ”sociale uitsluiting en afwijzing” en een time-out.
   Daarom is een time-out geen goed idee. Time-out betekent, ‘je zoekt het maar uit” afwijzing dus.

   (in antwoord op Robo)
   • Fjopsy

    Die definitie van time-out kan ik helaas nergens vinden.
    Persoonlijk zou ik eerder stellen dat een time-out de consequentie is dat (in dit geval) een kind krijgt na wangedrag. Bekend met ‘operante conditionering’? Waarschijnlijk niet. Een leerparadigma dat al vele decennia wordt ondersteund en wat, niet onbelangrijk, o.a. aan de basis ligt van gedragstherapie.

    Lees je eens in en wellicht besluit je je definitie van time-out te herzien.

    (in antwoord op Moos1)
 13. Moos1

  Ik mis in dit verhaal het allerbelangrijkste. Over welke leeftijd gaat dit?
  Een 3-jarige is soms lastig, met een 4-jarige valt al prima te praten, laat staan als ze ouder zijn.

 14. Blargh

  hoe kan dit in de lijst van meest gelezen staan ?
  Wat een manipulatie

  • Jos

   Merkwaardig inderdaad. Maar nog merkwaardiger zijn de volslagen wereldvreemde opmerkingen hieronder… je staat doodsangsten uit voor de toekomst van dit volk met zulke opvoedingsopvattingen

   (in antwoord op Blargh)

Reacties niet toegestaan