50 zelfmoorden In Venetië door crisis

Samenleving
zaterdag, 07 april 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Sinds het begin van de economische crisis in 2008 hebben minstens 50 ambachtslieden en kleine ondernemers zelfmoord gepleegd in Venetië. Uit cijfers van de krant La Repubblica blijkt dat in heel Italië het aantal zelfdodingen dat aan de crisis kan worden gerelateerd tussen 2008 en 2010 met 24,6% gestegen (van 150 in 2008 tot 187 in 2010). In Rome schoot de afgelopen week een bouwondernemer zich door het hoofd en een lijstenmaker verhing zich in zijn winkel, hij kon zijn schulden niet meer aflossen. In Bologna stak een timmerman zich in brand. De krant schrijft dat ‘kopiegedrag’ niet is uitgesloten; potentiële zelfdoders worden vaak over de streep getrokken door eerdere slachtoffers.
De Italianen die zich zelf om het leven hebben gebracht willen vooral de staat als schuldige aanwijzen, zegt schrijver Ferdinando Camon op de nieuwssite Linkiesta. ‘Je werknemers moeten ontslaan en failliet gaan wordt in de Noord-Italiaanse cultuur van harde werkers gezien als een schande, een tekortkoming in de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de ondernemer'. 'De kleine ondernemer met schulden beleeft geen economische crisis, maar een totale crisis', legt Camron uit. 'Hij is bang, moreel en mentaal. Daarom maakt hij een eind aan zijn leven. Want geld is zijn enige waarde en als die waarde in zijn leven een tekort vertoont, dan is het leven niet meer de moeite waard. Geld is een alomvattende waarde geworden'.
Een van Italië’s oppositieleiders, Antonio Di Pietro, legde de schuld voor de zelfmoordgolf tijdens zijn tussenkomst in het parlement ongegeneerd bij de bezuinigingspolitiek van premier Mario Monti.