Berlijn herdenkt val Muur 25 jaar geleden

Berlijn herdenkt zondag de val van de Muur 25 jaar geleden. In de middag starten er op diverse plaatsen, zoals de voormalige grensovergang Checkpoint Charlie, rondleidingen om de geschiedenis toe te lichten van de Muur die de Duitse hoofdstad van 1961 tot 1989 in tweeën spleet.

Vanaf 14.00 uur wordt aan de Brandenburgse Poort het 'burgerfeest' van de regering gevierd, onder het motto Moed tot vrijheid. Er treden zangers op als Peter Gabriel en Udo Lindenberg.

Om 19.00 uur vormt de Ode an die Freude van Beethoven, het 'Europese volkslied', de opmaat tot de afsluitende ceremonie. President Joachim Gauck en voormalige DDR-burgerrechtenactivisten laten de eerste van zo'n 7000 lichtgevende ballonnen op, die sinds vrijdag over een lengte van enkele kilometers in het centrum van Berlijn de plaats aangeven waar ooit de Muur stond. Tot de gasten behoort de laatste president van de Sovjet-Unie, Michail Gorbatsjov.

Op de avond van 9 november 1989 trokken de Oost-Duitsers massaal naar de Muur; de grenswachten lieten hen door naar het Westen. De plaatselijke VVV verwacht 1 miljoen bezoekers bij de herdenking.