Toch leeuwen in Kerstcircus Ahoy

Veel mensen vinden het niet meer van deze tijd om leeuwen een act te laten doen in het circus. Toch geldt de leeuwen-act als een succesnummer. Circusproducent Fernand Banning: "Een dergelijke act staat steevast in de top van meest gewaardeerde nummers, zo blijkt jaarlijks uit de reacties van onze tienduizenden bezoekers." Na een initiatief van Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam) stuurden 24 gemeenten in september een brandbrief aan staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken met de oproep haast te maken met een wettelijk verbod op wilde dieren in het circus. De gemeente Rotterdam wilde er ook van af. Kennelijk heeft de directie van Ahoy anders beslist want ook dit jaar zijn er gewoon leeuwen te zien in het Kerstcircus in Ahoy. Het Kerstcircus schrijft wat ze hebben: 'Maar liefst 10 leeuwen, waaronder een zeldzame witte leeuw en 2 witte leeuwinnen'. De Franse circusartiest Kid Bauer (61), die ervoor had gepleit om met ze te mogen werken ondanks de maatschappelijke discussie over roofdieren in het circus, werd op het laatste moment geboekt door Banning. Er zijn vaak problemen met wilde dieren in het circus. Zo zou uit een onderzoek blijken dat leeuwen voornamelijk opgesloten zitten in transportwagens die niet groter zijn dan 3.75m2 tot 10m2, meestal ook als het circus niet onderweg is. Er werd maar voor 18% daadwerkelijk gereden. Ook zouden de dieren tijdens het transport en in het algemeen te weinig water krijgen.

Bron(nen):   PiepVandaag  AD    

33 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  “Ook zouden de dieren tijdens het transport en in het algemeen te weinig water krijgen.”
  Oh ja, wat als ze genoeg water kregen is het geen probleem een dier dat de savanna als speeltuin heeft in een hok te houden

  • PH

   Speeltuin? Ze vechten er voor overleven. Verre van een pretje. Van nature zijn roofdieren lui. Als ze te eten hebben en goede verzorging kunnen ze doen wat ze het liefste doen, net als andere katten: luieren!

   (in antwoord op Windows 8)
   • Windows 8

    in een cel van 3 op 3

    (in antwoord op PH)
    • PH

     Zelfs op de foto bij dit artikel is een buitenkooi te zien. De dieren hebben veel meer ruimte en verblijven enkel ‘s avonds, om te eten en tijdens transport in uitsluitend het wagendeel. Dus cel van 3×3 is onzin.

     (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      even a golden cage , stays a cage PH …

      (in antwoord op PH)
     • PH

      En da’s denk ik veel beter dan (ver)hongeren of afgeschoten worden in ‘t wild. Hoewel ik wel vind dat die gouden kooi lekker groot moet zijn en samen moet komen met voldoende training om fysiek fit te blijven en voldoende reizen voor de mentale gezondheid (externe prikkels en stimuli).

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      U leeft in Utopia?

      (in antwoord op PH)
   • ernie

    Omdat roofdieren in hun natuurlijke habitat (en dan vooral katachtigen) meestal ‘s nachts jagen/ erg actief zijn en jij dan slaapt zijn zij voor jouw kleine denkraam “lui”… Niet je eigen luiheid op andere zoogdieren projecteren! Bovendien verwaar je intelligente efficiency met “lui”. Zij zijn slim en als ze genoeg hebben gaan ze niet meer energie aan de jacht verspelen. Jij bent nogal dommetjes (maar weet alles natuurlijk) en lui, maar niet efficient.

    (in antwoord op PH)
 2. vandehoedenderand

  Volslagen debiel. Achterhaalde onzin. En vooral barbaars. Circus is sowieso niet leuk. Nooit geweest. Opdoeken die handel.

  • ernie

   Voetbal is ook debiel en barbaars. Nooit leuk geweest. Opdoeken die handel. Scheelt ons miljoenen aan beveiligingskosten (wordt nu uit algemene middelen gehaald ook dus geld van voetbalhaters) en vernield straatmeubilair, treinen ed.

   (in antwoord op vandehoedenderand)
 3. Burgermans

  En terecht. Een circus zonder wilder dieren is niks gedaan.

  • Zmirlap

   Je zou je eens moeten laten testen op psychopathie, dan gaat er vast een wereld voor je open!

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    Nee, dank je, dat laat ik over aan jou, Smeerlap.

    (in antwoord op Zmirlap)
   • ernie

    wat is “psychopathie”en waar kan ik die test doen? Is er een verband tussen psychopathie, sympathie en en antipathie? En hoe verhoudt apathie zich daar weer mee?

    (in antwoord op Zmirlap)
     • ernie

      nu snap ik het: Առավելապես հայտնի է, որպես բազմաթիվ մրցանակների արժանացած «Մարտական ակումբ» գրքի հեղինակ, որի հիման վրա Դեյվիդ Ֆինչերի կողմից նկարահանվել է համանուն ֆիլմը, գլխավոր դերերում Բրեդ Փիթի, Էդվարդ Նորթոնի և Հելենա Բոնեմ Քարթերի մասնակցությամբ։ Պալանիկն համացանցում ամենամեծ լսարան ունեցող անձնական էջերից մեկն ուն

      (in antwoord op Zmirlap)
  • PH

   Precies! Het gros van de Nederlanders wilt ook nog gewoon dieren zien in het circus. Liefst olifanten en roofdieren. Mijn mening: als je het niks vind, ga je er niet heen. Laat de marktwerking gewoon ze gang gaan en laat iedereen in hun waarde.

   (in antwoord op Burgermans)
   • ernie

    je bent nogal wetenschappelijk onderlegd (vind je zelf maar is dat echt zo?): welk wetenschappelijk onderbouwing is er voor de stelling dat “het gros liefst olifanten en roofdieren wil zien”? En welke wetenschappelijk tegenargument is er dat altijd iets nieuws door een kleine minderheid wordt gestart en later ‘normaal’ kan zijn zoals bijv de discussie omtrent roken: in de jaren ’50 waren er wetenschappelijk geschoolde artsen die de ‘gezonde sigaret’ voorschreven. Nu lacht elke wetenschapper zijn ballen uit zijn broek als je beweert dat er wetenschappelijk bewijs voor de gezondheid van de sigaret bestaat. Kortom: dat “gros” van jou is
    a) totaal niet onderbouwd
    b) kon over enkele jaren wel een heel kleine minderheid zijn!
    Oftewel: jouw ‘wetenschappelijke’ scholing: aan welke ZULO heb jij die opgedaan en wanneer? 1910 op de huishoudschool?

    (in antwoord op PH)
    • PH

     Beste Ernie,
     Gelukkig geen huishoudschool in 1910 hoor. Weet je, dan zou ik nu namelijk al waarschijnlijk dood zijn. Beetje domme simpele uitspraak. Je andere opmerking is gelukkig wel legitiem. Waar baseer ik op dat het gros van de Nederlanders dieren in het circus wilt zien.
     Allereerst op een aantal enquêtes die hier over gehouden zijn. Hetzij door het geval Ahoy’ (die noemde ik ook op, dus dat had je kunnen weten) maar ook door studenten van o.a. Fontys Circusopleiding. Daarnaast stortte tijdens de MKZ-crisis het circusbezoek in omdat er minder dieren in de show waren. Verder is het circus als cultuurvorm met dieren al jaren een cultuurgoed met bestaansrecht, de versies van theatercircus zonder dieren overleven vrijwel allen enkel bij de gratie van subsidies oftewel zonder een evengroot draagvlak van de maatschappij. In een andere commentaar schreef ik ook dat ik vooral zou willen dat iedereen gewoon de marktwerking zijn gang laat gaan. Mocht de tijd komen dat er dan wel een meerderheid komt van mensen die het niet wil zien, dan houdt het vanzelf op. Evolutie kan ik wel accepteren, leugens om een wil op te liggen, daar ben ik allergisch voor en dat was ook vooral wat me aan dit artikel stoorde. Gezien jouw vraag om bronvermelding zal het ontbreken ervan bij dit artikel jou toch ook gestoken moeten hebben. Of past het beter bij je eigen mening?

     (in antwoord op ernie)
     • ernie

      aha: als de Bond van Vegetariers onderzoekt hoe het met vlees eten is gesteld is dat wetenschappelijk even te vertrouwen als wanneer de Bond van Slagers dt doet? Wij van WC Eend of een circusopleiding onderzoek doet…Wetenschappelijke stelligheid beweren op basis van zulk onderzoek mocht in 1910 al niet meer.. Maar de geheel opjektieve enkweete van Koot en Bie (Wat vindt u van deze rotregring?) vind je overal. Ook aan vrijwel elke ZULO.
      Trouwens: wist je dat er in Indonesië miljoenen liefhebbers van hanengevechten zijn? Daarmee is het toch niet OK – al ben ik de enige die dat beweert…

      (in antwoord op PH)
     • PH

      Blij dat dit zegt. De leerlingen van de circusopleidingen hebben namelijk niets op met dieren in het circus. Dus daarom extra te geloven, wellicht misschien?

      (in antwoord op ernie)
  • ernie

   Cirque du Soleil trekt miljoenen publiek over de hele wereld (ik vind ze ook absurd goed) en er is nooit 1 (zegge: één) wild dier bij….

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    Ieder zijn smaak.

    (in antwoord op ernie)
    • ernie

     indiedi, indiedi, indiedi! Dus een circus zonder wildste dieren kan voor velen wél wat gedaan zijn al is het voor Ued. niet zo. Dus om nou te roepen dat het “niks gedaan is” is op zijn minst voorbarig – dáár ging het om.

     (in antwoord op Burgermans)
   • PH

    Het populairste circus ter wereld (Bron: Guiness book of Records) is dat van de roofdierentrainers de gebroeders Zaphasny. Dus populairder dan Soleil, maar het feit dat er best mensen zijn die Soleil leuk vinden is natuurlijk geen argument om dieren te verbieden. Da’s wel erg voorbarig – dáár ging het artikel om!

    (in antwoord op ernie)
 4. ernie

  Er komt eerder een verbod op Zwarte Piet dan een verbod op sollen met dieren

  • PH

   De enige overeenkomst die ik in beide gevallen zie is dat een grote minderheid het gros van de mensen hun wil probeert op te leggen. Vrij anarchistisch en anti-democratisch, maar ja dat zijn eigenlijk ook de kenmerken van deze azijnpissers.

   (in antwoord op ernie)
 5. PH

  Wat een onzinverhaal, hoezo “welingelicht”? De makers van het onderzoek naar circusdieren van de Universiteit van Wageningen stellen letterlijk: “Een verbod op circusdieren omwille van welzijn aan de hand van ons onderzoek is pure symboolpolitiek.” Verder heeft deze trainer een groot dierenpark nabij Parijs en reist enkel in de wintermaanden met enkele van zijn dieren naar circussen. Wat betreft het reizen er is een stresstest gedaan aan de hand van speeksel bij een extreem lange verplaatsing zie het filmpje http://youtu.be/2eIsbOchpxA. Met andere woorden, het verblijven van roofdieren in het circus levert geen welzijnsprobleem voor het dier op.

Reacties niet toegestaan