Buitenlanders die hier komen werken of studeren belanden automatisch in database politie

Volkomen onschuldige mensen die van buiten Europa naar Nederland komen, belanden automatisch in een gezichtendatabase van de politie. Dat is volgens experts tegen de wet.

In de database zitten 8 miljoen foto's van zeker 6,5 miljoen mensen die als vreemdeling staan geregistreerd, ontdekte RTL Nieuws. Het gaat om expats, asielzoekers en buitenlandse studenten. Zij zijn verplicht om een pasfoto te laten maken voor hun verblijfsvergunning, maar weten niet dat er direct een kopietje naar de politie gaat. Die gebruikt de database om verdachten op te sporen. Daarnaast is er nog een andere gezichtendatabase met verdachte personen.

"Met de twee databases behandelt de politie buitenlanders hetzelfde als verdachten", zegt Fieke Jansen van de Universiteit van Cardiff (Verenigd Koninkrijk). "Alleen omdat ze van buiten de Europese Unie naar Nederland kwamen voor werk, studie, een geliefde of als vluchteling. Als ze iets fout hadden gedaan, hadden ze wel in die andere database gestaan."

Evelien Brouwer van de Universiteit Utrecht doet er nog een schepje bovenop. "De politie stigmatiseert onschuldige expats, asielzoekers en studenten van buiten Europa. Ze worden bij voorbaat hetzelfde behandeld als verdachten. Dit is discriminatie."

Bron(nen):   RTL Nieuws