Gaat het wel goed met onze ‘anarchistische’ zuiderburen?

Stakingen die uit de hand lopen, kerncentrales die het begeven en een steeds meer verpauperde openbare ruimte. Vandaag staken Antwerpse werknemers opnieuw massaal en de komende weken volgen er meer protesten. Gaat het wel goed met onze zuiderburen? België kampt met een lastig politiek systeem. De Walen en de Vlamingen zijn het zelden met elkaar eens en dat is niet alleen duur, het gaat ook ten koste van de besluitvaardigheid. Belangrijke economische hervormingen zijn uitgebleven. Als een Belg een beetje zijn best doet, is hij na 30 jaar werken met pensioen, maar daar is helemaal geen geld voor. Dus binnenkort start de nieuwe regering dan eindelijk met beleid dat de schatkist moet aanvullen. Zo is er de ambitie on de pensioenleeftijd te verhogen naar 67 jaar en wordt er voor miljarden bezuinigd. Maar daar zit zowel Vlaming als Waal dan weer niet op te wachten. Marc Hooghe, professor aan de Katholieke Universiteit Leuven in Nrc.next: 'Veranderen en het invoeren van strenge regels, daar houdt de Belg niet van. Een land als Nederland is rigide als het op begrotingsregels aankomt. België is rigide als het om tradities gaat. En één van onze Latijnse tradities is: laat-maar-waaien. Daar voelen Walen én Vlamingen zich goed bij.' De fout die de nieuwe regering volgens hem maakt, is 'dat ze te dicht bij de burger komt'. 'Belgen zijn anarchistisch van aard. Ze houden de overheid graag op afstand. De Belg zegt: ‘Regering, blijf van ons imperfecte land af!’ Als een politicus ambities vertoont is de eerste reflex: hoe kunnen we dat saboteren? Men wil de ruimte houden om zijn eigen ding te doen'.
Hij vervolgt: 'In België is het belangrijk dat je eigen huis en tuin er goed uitzien, maar níét de ruimte die van iedereen is. Belgen kunnen goed leven met verwaarlozing. Daar schuilt een zekere schoonheid in'.
 

Bron(nen):   nrc.next (betaald)      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. RhodBerth

  Ik werk in België in de haven. (Als ICT’er).
  Mijn kantoor zit toevallig boven de vakbond dus ik zie alle zielige “wat zijn wij toch ziehiehielig” cartoons langskomen.
  En maar huilen over pensioen op 65 en de rijken pakken alles af en de arbeiders hebben het zo slecht.

  Van realisme geen enkele sprake.
  Dat er vermogensrendement-belasting moet komen is logisch, zet je daar dan op in. Maar serieus, in 2014 nog demonstreren tegen pensoenleeftijdsverhogingen…. het lijkt Frankrijk wel.

  Verder natuurlijk de hele korte termijn gedachte van “buwhahaha we gaan grote bedrijven meer belastingen laten betalen gnagnagna”. Lekker slim, je eigen economie slopen.

  En dat doen ze vandaag dus ook. Lekker de eigen economie slopen.
  Ik heb ze allemaal namens de haven van Rotterdam bedankt.

  • marianne martens

   Kunt u nog iets vriendelijks over Belgen schrijven dan alleen over deze kleine groep? U werkt ws in Antwerpen- haven. Lijkt me een heerlijke werkplek.Na een opera hebben de Belgen zich afgescheiden van Nederland. Zou het andersom kunnen gebeuren? De literaire stroming van het absurdisme/ anarchie is in België ontstaan. In Nederland laten we ons constant in slaap sussen. Wat is nu anders ? Bij VanTilt is een prachtige atlas uitgegeven over Midden- Kennemerland. In een verhaal wordt geschreven dat dit gedeelte volstrekt geen samenhang heeft. Zou dat voor heel Aerdenhout= Nederland in Europa gelden?

   (in antwoord op RhodBerth)
 2. Burgermans

  Ze hoeven niet te bezuinigen of tot hun 67e te werken en maken zich niet druk om de toekomst. Kortom: het gaat uitstekend met de Belgen.

 3. Vogelbeest

  Als NederBelg volg ik alle ontwikkelingen aan beide zijden van de grens. 98% van de Belgische export komt uit Vlaanderen. Wallonie is 1 grote kostenpost. Werkeloosheidsuitkeringen zijn niet zo hoog, maar wel levenslang.
  Jarenlang eeft men dat gefinanciert met het verhogen van de staatsschuld. Dat houdt een keer op. Op dit moment heeft Belgie een regering die begrijpt dat staatsschulden ook een keer afbetaald moeten worden.
  De gemiddelde Belgische arbeider heeft niet door dat ze met al die stakingen hun eigen land volledig onaantrekkelijk maken voor investeerdeers. Ik ken een aantal directereun van multinationals met vestigingen bij mij in de buurt en er is er niet 1 van plan om uit te breiden in Belgie. Sterker nog, men zou het land het liefst verlaten. Het enige wat ze tegenhoudt is de specialistische kennis van de meeste werknemers.

 4. Meneer Dick

  De nieuwe liberale Belgische regering gaat binnenkort aan de slag. Die kan een goed voorbeeld nemen aan het Nederlandse kabinet. Het moet gewoon dan wat moet, niet meer uitgeven dan dat er binnenkomt. Als de Belgen weerspanniger dan Nederlanders zijn, dan moeten regeert die regering maar minder of helemaal niet. Ook goed.
  De Belgen, die weigeren om zelfredzaam te zijn, moeten dan maar niet geholpen worden.

 5. Prikker

  De één noemt ‘t anarchie… de ander noemt ‘t democratie op z’n best.

Reacties niet toegestaan