De tragische dood van Tugçe Albayrak: multicultureel succes vs. mislukte integratie

De Turks-Duitse Tugçe Albayrak (22) schoot ruim twee maanden geleden twee meisjes in nood te hulp en moest het uiteindelijk met de dood bekopen. Heel Duitsland is in diepe rouw om deze jonge vrouw die voor velen een voorbeeld zal zijn. De Duitse bondspresident Joachim Gauck schrijft: 'Tugçe verdient al onze dankbaarheid en respect. Ze zal voor altijd een rolmodel blijven.' Meer dan honderdduizend mensen hebben een internetpetitie ondertekend waarin gevraagd wordt Tugçe het 'Bundesverdienstkreuz' te geven. Dat is de hoogste civiele Duitse onderscheiding. De studente Duits en ethiek op een lerarenopleiding, zat na een feest met een paar vriendinnen ’s nachts bij de McDonalds. Ze hoorde geschreeuw uit de toiletten en trof daar drie mannen aan met twee blonde minderjarige meisjes. 'Laat die meiden met rust en verdwijn uit de dames-wc’s!' zou Tugçe geroepen hebben. Dat was genoeg om op het parkeerterrein een harde klap te krijgen, die haar uiteindelijk fataal werd. De dader is de 18-jarige Senal M., een veelpleger van Servische komaf. In de Duitse media worden slachtoffer en verdachte tegenover elkaar gezet als symbolische uitersten van het Duitse multiculturele drama, schrijft Nrc.next.
Tugçe is het toonbeeld van de geïntegreerde jonge vrouw van Turkse afkomst. Senal M. is het tegenovergestelde: een hardleerse Servische immigrant die niet wil integreren. Tugçe wilde als kind een brandend huis in rennen om de muis van een vriendin te redden. Ze was op haar Facebookpagina een fel tegenstander van de Turkse president Erdogan. Ze betaalde haar studie met een bijbaantje als serveerster. Als lerares wilde ze later een rol spelen bij de integratie van andere kinderen van buitenlandse komaf.
Bron: NOS

Bron(nen):   nrc.next (betaald)      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  Vrouwen leiden steeds de bevrijding en zien het nut in van onderwijs.

  • Diederik101

   Mannen zouden dit ook kunnen aangrijpen om eens met ballen op te treden in dit soort situaties, zonder onnodig te escaleren maar niet alleen maar controntaties uit de weg te gaan.
   Blijkbaar zijn er nog steeds primitieven die het woord van een vrouw lager inschatten. Die mag je best even helpen emanciperen.

   (in antwoord op Windows 8)
 2. marianne martens

  De tragische dood van deze jonge vrouw en de terechte verdrietige onmachtige
  gevoelens hierop maken vgls mij duidelijk dat het eigenlijk van de zotte is dat er informatie wordt gegeven dat deze talentvolle jonge vrouw het voorbeeld was van een juiste integratie, terwijl er miljoenen humane wezens op dit aardbolletje ongeacht hun achtergrond zijn aangepast en met vol plezier deelnemen aan familie, gezin en samenleving.

Reacties niet toegestaan