'Luke Somers toch omgekomen bij operatie'

Samenleving
door anp
zaterdag, 06 december 2014 om 11:11
luke somers toch omgekomen bij operatie1417860756
De Amerikaanse gijzelaar Luke Somers (33) is in Jemen omgekomen tijdens een reddingsoperatie. Dat heeft een hoge Amerikaanse functionaris tegen The New York Times gezegd, meldt de krant zaterdag. Ook een Jemenitische functionaris bevestigt het nieuws tegen het Britse persbureau Reuters.
De mislukte bevrijdingsoperatie werd vrijdagavond laat uitgevoerd door Amerikaanse commando's, aldus de Amerikaanse functionaris. Tijdens de actie schoten de gijzelnemers Somers neer. Hij was zwaargewond toen de commando's hem bereikten. Somers werd in kritieke toestand naar een nabijgelegen Amerikaans marineschip gebracht, maar toen hij daar aankwam was hij aan zijn verwondingen overleden.
Zaterdagochtend plaatste het Jemenitische ministerie van Defensie een verklaring op zijn website waarin stond dat Somers was bevrijd, en dat er tijdens de bevrijdingsoperatie tien gijzelnemers van een lokale tak van terreurbeweging al-Qaeda waren gedood. De regering van Jemen dacht dat hij de operatie had overleefd. Maar Somers' zus Lucy zei toen al dat haar broer was omgekomen. Ze had dat van FBI-agenten gehoord.
Somers werd ruim een jaar geleden ontvoerd in de hoofdstad Sanaa door al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland (AQAP). De gijzelnemers dreigden hem te doden, in een vorige week naar buiten gebrachte video.