Lugubere vondst in Groningen: 31 skeletten uit de 15de eeuw ontdekt

Bouwvakkers zijn tijdens werkzaamheden in het Groningse Rottum op een begraafplaats uit de 15de eeuw gestuit. Er zijn al zeker 31 skeletten gevonden, maar archeologen vermoeden dat er nog meer opduiken. Ooit was er op die plek een klooster.

Het is puur toeval dat het kerkhof werd gevonden. “Bij werkzaamheden op een kunstmatige heuvel onderzoeken archeologen altijd of er aanwijzingen zijn voor vondsten uit het verleden”, vertelt een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Groningen.

Bijzonder is ook dat de skeletten vrijwel volledig intact zijn. “De skeletten zijn nog in goede staat, de klei heeft ze als het ware helemaal omsloten, waardoor er geen zuurstof bij kon. Je hebt hier te maken met overleden vrouwen, mannen en kinderen uit de 15de eeuw”, zegt de woordvoerder bij RTV Noord.

Op dit moment is het bouwterrein helemaal afgesloten, zodat archeologen de plaats kunnen onderzoeken. Dat gaat waarschijnlijk enkele weken duren. Daarna moeten de skeletten op een andere plaats opnieuw begraven worden.