4 tips om een ei makkelijk te pellen

Hoe gemakkelijk een ei te pellen is, is afhankelijk van de sterkte van de binding tussen het gestolde eiwit en de eierschaal met vliezen. In de regel is het zo dat een vers ei (3 dagen) moeilijker te pellen is. Dit komt doordat er bij een vers ei het eiwit nog dicht tegen het vliesje, en het vliesje nog dicht tegen de schaal aanzit.

Je kunt het jezelf op een paar manieren makkelijker maken.

  1. Je eieren na het koken onderdompelen in koud water. Dat heet schrikken. Dit is een advies dat dat meeste mensen wel kennen, maar het is ook echt belangrijk om te doen. Dit zorgt er namelijk voor dat het eiwit iets krimpt en daardoor los komt van de schaal. Dit vergemakkelijkt het pellen aanzienlijk.
  2. Stop het hete hardgekookte ei in een glas met ijskoud water. Doe je hand vervolgens bovenop het glas en schud daarna flink heen en weer. Na een paar seconden zou de schil zo van het ei af moeten glijden.
  3. Ook blazen is een goede manier om ervoor te zorgen dat de schaal loskomt van het ei. Maak na het koken en laten schrikken de onderkant van de schaal kapot en blaas hier even op. Zo komt er wat lucht tussen de schaal
  4. Ook zou het helpen om een halve theelepel baking soda toe te voegen aan het kookwater waar je de eieren in kookt. Niet iedereen gelooft dat dit werkt