Is Brahma Kumaris een sekte?

De Brahma Kumaris Spirituele Academie (BKSA) is sinds 1981 actief in Nederland als een 'non-profit organisatie'. Ze hebben in 12 steden studie- en meditatiecentra opgericht: Amsterdam, Alkmaar, Almere, Breda, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Hilversum, Middelburg, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

De BKSA is gelieerd aan de Brahma Kumaris World Spiritual University, een door vrouwen geleid spiritueel opleidingsinstituut met meer dan 8500 afdelingen in 110 landen. Omdat het geen erkende universiteit is, mag het in Nederland niet zo heten, vandaar dat het hier 'academie' heet. De cursussen en andere activiteiten zijn 'gratis', behalve dat de studenten betalen voor de onkosten voor programma’s, huur of hypotheek van het centrum en de vliegtickets om bepaalde senioren met soms 2 assistenten over te laten komen voor een seminar. Ook zijn 'vrijwillige' donaties altijd welkom.

Het zijn geen hindoes en ze onderwijzen de originele Raja Yoga niet, zoals ze beweren. In plaats daarvan gebruiken ze de taal van die tradities, die van de 'New Age' en 'persoonlijke groei'-bewegingen met toevoeging van hun eigen elementen om nieuwe aanhangers te werven. Hun ware overtuigingen en de 'valse historie' houden ze geheim voor nieuwkomers om die stap voor stap de groep in te trekken.

Centraal in Brahma Kumaris overtuigingen is dat 7 miljard mensen moeten sterven tijdens een op handen zijnde en wenselijk 'Einde der Tijden' dat zij 'Destruction' noemen. Daarnaast zullen 900.000 van hun trouwe volgelingen een hemel op aarde erven. Een hoge status in die hemel kan bereikt worden door het doneren van geld, goederen, gratis arbeid en onvoorwaardelijke mentale onderwerping aan de leiders die de wereld zullen regeren. Alle continenten behalve India waar de BKWSU gaat regeren, zullen zinken onder de oceanen. Dit wordt aangeduid als 'The Knowledge'.

Alleen Brahma Kumaris volgelingen zijn de ware engelen van God en alle andere religies zijn het pad van de onwetendheid, duivels, onrein en bewerkstelligen de ondergang van de mensheid. Volgelingen worden aangemoedigd om met alles en iedereen te breken zich zoveel mogelijk in een 'lichaamsloze' staat te begeven en elke interactie met andere mensen zo kort mogelijk te houden.

Als de meditaties uiteindelijk tot totale uitputting, fysieke en mentale pijn of een psychose leiden, dan komt dat door niet voldoende mediteren, een negatief karma, invloed van anderen of het niet herkennen van de 'vader'. Zou dat leiden tot zelfdoding dan wordt beweerd dat de persoon al langere tijd psychische problemen had. Beschuldigingen van seksueel misbruik worden ontkend.

Voor wie nog niet overtuigd is dat Brahma Kumaris een sekte is:

Lees verder

Bron(nen):   Nieuwslog  Brahma Kumaris  bron foto  

1 Reactie Doe mee met de discussie →


 1. Marja Ruijterman

  Dag Dorien, wilde net een reactie schrijven op je bovenstaande stuk maar ja… je maakt het me moeilijk omdat je iedereen die positieve reacties gaat schrijven sowieso als slachtoffer neerzet. Ik doe het toch want de Brahma Kumaris is me dierbaar. Heb vanaf 1988 tot ongeveer 1996 bij de BK intensief gemediteerd.
  Ook ik kwam elke ochtend om zes uur en ging om half acht op de fiets naar huis met een heerlijk gevoel de dag te beginnen en van alles te ondernemen. Dankzij de BK leerde ik mezelf te respecteren, mijn talenten te gebruiken zodat ik eerst als shiatsumasseur en later als trainer/coach aan de slag kon. Ik leerde beter communiceren zowel met mezelf als met anderen.
  Niemand heeft me ooit in de weg gestaan te doen wat ik wilde doen. Ik deed niet aan alles mee en ik geloofde ook niet alles en dat was totaal geen probleem. Ik heb zeven gouden jaren beleefd waar ik nu nog de vruchten van pluk. Niemand heeft me ooit gevraagd geld te geven. Er hing een box waar je wel of niet iets in kon doen. Als ik het had dan gaf ik graag iets als bijdrage voor de (altijd gratis) lessen. Als ik het niet had dan niet. Geen probleem. Ik zag nooit iemand bij die box staan dus ze wisten niet of ik wel of niet iets doneerde en hoeveel. Ik kreeg lessen en heerlijk eten soms en af en toe een prachtige omslagdoek. Zomaar… ik was altijd verbijsterd over zoveel gulheid.
  Na een jaar of zeven wilde ik weer iets anders en niemand heeft me achterna gezeten bedreigd of wat dan ook. Als ik af en toe langs kom om een lezing te volgen zijn de BK’s altijd even hartelijk en blij me te zien en andersom.
  Ik heb nu al zestien jaar een relatie met mijn vriendin. Ook dat weten ze en dat is ook geen enkel probleem. Heb nog nooit enig geweld zien plaatsvinden, niemand is vermoord, verkracht of iets anders ellendigs.
  De leiders en alle anderen zijn diep overtuigd van wat ze doen en doen dat met veel echte liefde en echt ik weet het verschil.
  Heb heel wat mensen gesproken die al tientallen jaren bij de BK mediteren en ze voelen zich er thuis. Ik zie geen gebroken mensen maar lachende en altijd inspirerende mensen die zichzelf blijven ontwikkelen. Daar hebben we mooie gesprekken over.
  Ik heb af en toe gesprekken met het hoofd van de BK. Dat zijn vriendschappelijke gesprekken waar we over alles kunnen praten. Ik kan alles zeggen (ook kritiek geven) en dat is geen enkel punt. Volkomen gelijkwaardig. Ook zij ontwikkeld zich net als iedereen bij de BK.
  Een vriend van me is jaren gebleven terwijl hij eigenlijk niet zeker wist of hij dat nog wilde blijven.
  Daar hebben we vaak over gesproken. Hij had makkelijk kunnen stoppen net als ik… dat wist hij ook en hij zag aan mij dat er niets aan de hand is als je verder op je weg gaat. Later was hij boos op zichzelf en op de BK dat hij te lang was gebleven. Maar hij heeft zelf de keuze gemaakt en was verantwoordelijk voor zijn eigen leven. Net als iedereen. Soms kom je er in een vriendschap achter dat het toch niet klikt. Dan gaat iedereen z’n eigen weg weer… Ook goed.
  Ik ben twee keer in India geweest in het hoofdcentrum. Dat was een prachtige ervaring. Voor dertien gulden per dag kreeg ik de hele dag lessen die ik uit kon kiezen. Het heerlijkste eten zoveel als ik maar wilde en een bed. Ik heb er met volle teugen van genoten. Geen dwang, geen rare toestanden. Wel inderdaad elk uur een belletje of muziekje waar iedereen even stil stond. Dat zouden bedrijven moeten doen: elk uur even stil. Terug naar het hier en nu In plaats van doorrennen en het leven voor vanzelfsprekend houden.
  Dat zou een hoop stress schelen.
  Bij het hoofdcentrum is een ziekenhuis waar iedereen dus ook de plaatselijke bevolking geholpen wordt. Gratis.
  Natuurlijk speelt er ook bij de BK wel eens wat, zoals in elke organisatie.
  Ik werk nu al jaren voor gemeentes, zorgcentra en bedrijven en ik ben nog nooit
  in een organisatie geweest waar niet af en toe miscommunicatie is.
  In meer of mindere mate. Ik weet dat de BK daar zelf aan werkt en dat de organisatie
  zich ontwikkeld en zelfs een externe mediater inroept als iets uit de hand loopt.
  Iedereen is dan bereid om te kijken wat er aan gedaan kan worden en wat de eigen rol hierin is.
  Als het in elk bedrijf zo zou gaan als bij de BK zouden er minder trainers nodig zijn.
  Ik voel het wel als een soort intimidatie dat jij iedere positieve reactie op de BK bij voorbaat contactzielen noemt en alles wat er daar gebeurd een verkeerde voorstelling van zaken. Ben je er zelf eigen weleens geweest? Of heb je alles van horen zeggen? …
  Hartelijke groeten, Marja

Reacties niet toegestaan