‘Verveel je je? Goed zo!’

Dat is wat ik zei toen mijn kinderen naar me toe kwamen met de mededeling 'Mama, ik verveel me!'. 'Dat betekent dat je nu helemaal niets hoeft te doen en dat je allemaal nieuwe dingen kunt bedenken die je graag zou willen doen. Bedenk eerst maar 5 dingen die je leuk lijken en daarna kies je er 1 uit die je nu het het liefste wil doen.'

De gezinstherapeut uit Psychology Today is het met me eens: Verveling is een gebrek aan stimulansen en het onaangename gevoel dat dit met zich meebrengt. Meestal gaan ouders dan op zoek naar iets dat stimulerend is voor het kind ... Maar soms is het juist goed als kinderen zich vervelen ... Dat geeft hen de kans om hun creativiteit, probleemoplossend vermogen en motivatie te ontwikkelen.

De 'achterbankgeneratie' die van school naar muzieles naar hockey naar feestje wordt gereden, krijgt de kans niet om zich te vervelen. Op de achterbank van de auto kunnen ze zich wel vervelen, maar daar hebben ze weinig mogelijkheden om een nieuwe activiteit te bedenken, wan hun leven is al helemaal volgepland. En verder heb je natuurlijk nog tijdrovende en geestdodende activiteiten, zoals tv-kijken en met spelcomputers in de weer zijn.

Deze kinderen leren niet zelfstandig te handelen, zich verantwoordelijk te voelen voor hun eigen welbevinden, nieuwe uitdagingen aan te gaan en zichzelf te motiveren.

Bron(nen):   Psychology Today      

1 Reactie Doe mee met de discussie →