Amnesty: vele Yezidi-vrouwen gemarteld en verkracht door IS

Honderden, mogelijk duizenden Yezidi-vrouwen zijn door IS-strijders en hun sympathisanten gemarteld en verkracht. Dat zegt Amnesty in een nieuw rapport. Islamitische Staat gebruikt verkrachting als oorlogswapen en pleegt daarmee oorlogsmisdaden en misdrijven tegen de mensheid, schrijft de mensenrechtenorganisatie.

Amnesty-onderzoeker Donatella Rovera sprak in het noorden van Irak met meer dan veertig ontsnapte vrouwen. De meesten waren ernstig getraumatiseerd. Een van hen vertelde over de 19-jarige medegevangene Jilan: ‘Op een dag kregen we kleren die eruitzagen als danskleren. We kregen de opdracht ons te wassen en de kleren aan te trekken. Jilan doodde zichzelf in de badkamer. Ze sneed haar polsen door en hing zichzelf op. Ze was erg mooi; ik denk dat ze wist dat een man haar zou meenemen en dat ze zichzelf daarom het leven ontnam.’

De 16-jarige Randa werd samen met haar familie ontvoerd. Ze is verkocht of weggegeven aan een man die haar verkrachtte. Ze zei tegen Amnesty: ‘Het is zo pijnlijk wat ze mij en mijn familie hebben aangedaan. Da’esh (IS) heeft onze levens verwoest. Wat zal er met mijn familie gebeuren? Ik weet niet of ik ze ooit terugzie.’ Amnesty vraagt om meer hulp van onder meer de VN voor de slachtoffers van seksueel geweld.

Bron(nen):   Amnesty International      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Paulus

    Gelukkig heeft dit niets met de Islam te maken.

  2. Burgermans

    Wat een walgelijk geloof is de islam toch.

Reacties niet toegestaan