‘Nederlandse ouders zijn behoorlijk ouderwets’

'De positie van de Nederlandse vader is heel anders dan die van vaders in andere westerse landen. Wij zijn namelijk behoorlijk ouderwets', zegt Renske Keizer, bijzonder hoogleraar pedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam.
'Vrouwen besteden hier meer dan twee keer zo veel tijd aan de kinderen als mannen. In Scandinavische landen is de taakverdeling bijna gelijk.' In Nederland zorgt moeder overwegend voor de kinderen en heeft een parttime baantje, vader werkt fulltime en is kostwinner. 'Deze rolverdeling wordt van alle kanten in stand gehouden. Zowel door de overheid, als door de heersende mores', zegt Keizer. Zo heeft ze moeite met het woord 'papadag'. Keizer: 'Alsof het bijzonder is dat een vader tijd doorbrengt met zijn kind.' Ook het verschil in de lengte van het verlof rondom de geboorte is haar een doorn in het oog. Het is belangrijk om de vader meer te betrekken bij de opvoeding, denkt Keizer. Uit buitenlands onderzoek blijkt dat kinderen met betrokken vaders beter zijn in het aangaan van relaties, beter presteren op school en minder probleemgedrag vertonen. Waar dat precies door komt, gaat ze onderzoeken.

Bron(nen):   AD      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. vandehoedenderand

  Zucht.

 2. Daniel

  Nu moet ik weer betrokken zijn, gisteren kreeg ik het volgende advies:`U moet niks! Behalve ademen, eten, drinken en slapen. Dat is het. U moet leven, genieten, alles met een kilo zout nemen. Morgen bent u namelijk dood! Dat moet Renske Keizer zeggen. Hoewel? De liefde! Die moet ook onderhouden worden. Een fluitende liefde scheelt de helft. En verder? Verder moet je niks!
  Gelukkig hebben wij we een fluitende liefde incluis een papadag.

 3. kletsmajoor

  So what?? In Nederland zijn mannen en vrouwen vrij om hun leven in te richten zoals ze zelf willen. Wen er maar aan. (Jij ook Renske Keizer!)

 4. Jannie Ooms

  De Nederlandse moeder wil best werken, maar wordt daar vanaf gehouden door de torenhoge kosten van kinderopvang. Dat ze desondanks tóch vaak aan de slag gaat om, na aftrek van de kosten van opvang, haar bijdrage te kunnen leveren aan het gezinsinkomen, is pure noodzaak. Toen ik in de jaren zestig trouwde, werd ik ontslagen bij mijn werkgever. Gehuwde vrouwen móchten niet werken. Maar financieel gezien was het ook niet nodig, toen. Het modale inkomen van mijn man, was in die jaren voldoende om een huis te kunnen kopen. Dat kostte toen 59000 gulden. We leefden redelijk spaarzaam en hadden geen enkele moeite met het aflossen van de hypotheek. Nee, een auto kwam er niet meteen. Hoefde ook niet. Mijn man kon gewoon op de fiets naar zijn werk. Na een jaar of vijf konden een bescheiden tweedehands autootje kopen. Het klinkt als een verhaal van ‘toen geluk nog heel gewoon was’. Maar geluk wás toen heel gewoon.

  Kom daar nu maar eens om. Het werk ligt niet voor het oprapen en als je een baan krijgt, krijg je vaak geen vast contract.

  Heb je eenmaal een vaste aanstelling, dan loop je tegen het feit op dat de inhalige gemeenten de grondprijzen zodanig schofterig hebben opgedreven dat je als man of vrouw van jouw inkomen alleen geen huis kunt kopen. Je moet dus als stel allebei full-time werken, anders ben je aangewezen op een huurhuis, onbetaalbaar, omdat de huren dankzij het Woonplan van Pechtold jaarlijks krankzinnig stijgen. Ik zie jonge stellen soms bezwijken onder de druk die het leven anno 2014 hen oplegt.

  De tijd dat geluk nog heel gewoon was, ligt ver achter ons!

  • Daniel

   Beste Jannie Ooms,

   Toen ik klein was, was de toekomst nog een wenkend perspectief, iets moois, een glorend landschap waar we zo snel mogelijk naartoe wilden. Nu is iedereen bang voor de toekomst.

   En toch…….gisteren ben ik voor de tweede keer getrouwd, ik ben 66 jaar en ik zie de toekomst opgewekt tegemoet. Geluk is in huize Daniel nog heel gewoon.

   (in antwoord op Jannie Ooms)
  • Vogelbeest

   Jannie Ooms heeft doodgewoon gelijk. 50 jaar linkse “sociale” regeringen hebben belastingdruk, grondprijzen en huurprijzen door het plafond gejaagd. Al dat weggeefgeld moet immers wel ergens vandaan komen. Daarbij os bij de kinderopvang voor het duurste systeem gekozen. In Belgie kost dat maar een kwart en het werkt veel beter.

   (in antwoord op Jannie Ooms)
 5. Pietje_Precies

  Gewoon delen in de opvoeding van je kind is in NL volledig normaal. Heel veel dames vinden het overigens wel best, een beetje tutten met de koters en hoeven niet zo nodig een carrière of in ieder geval niet tegen elke prijs. En bovendien is jezelf inzetten voor het gezin niet minderwaardig, je runt samen de toko en vrouwen zijn volgens mij gewoon betere huismanagers en daarom gewoon ook de baas in huis.
  Ik ken dr ook zat, die niet werken en toch hun kind 2 daagjes naar de creche doen om “tijd voor jezelf” te hebben. en daar bedoelen ze dan niet zelfontwikkeling dmv betaald werk mee, maar theeleuten met vriendinnen en winkelen. Daarnaast, omdat hier de belastingen zo godvergeten hoog zijn, is a) de meeropbrengst om full time te gaan werken niet interessant en b) een nanny inhuren of kinderopvang al helemaal kansloos omdat dat veel te duur is. verder wonen we hier in kleine pispokkehuisjes waardoor een au pair meteen een totale inbreuk op privacy betekent.

Reacties niet toegestaan