Donderdag nieuwe poging grootste raket ooit te lanceren

Ruimtevaartbedrijf SpaceX doet donderdag een nieuwe poging om de grootste raket aller tijden te lanceren. Het is de bedoeling dat het Starship tussen 15.28 uur en 16.30 uur Nederlandse tijd opstijgt vanaf een lanceerbasis in de staat Texas. Daarna maakt hij een testvlucht van ongeveer 1,5 uur, zijn eerste ruimtereis.

De lancering werd maandag afgeblazen omdat een ventiel aan boord was bevroren. De vluchtleiding ging toen wel door met aftellen, als generale repetitie.

Het Starship meet 120 meter. Dat is hoger dan de Domtoren in Utrecht. Het vaartuig is 10 meter hoger dan de raketten die tussen 1968 en 1972 mensen naar de maan en terug hebben gebracht. Het Starship moet helpen om mensen richting de maan en Mars te brengen. SpaceX hoopt dat er in de toekomst honderd passagiers tegelijk aan boord naar de ruimte kunnen gaan.

Informatievlucht

De lancering moet gebeuren vanaf de eigen ruimtebasis van SpaceX in de Amerikaanse staat Texas, aan de grens met Mexico. Het onderste deel is de 70 meter lange Super Heavy booster, met de motoren die ervoor moeten zorgen dat de raket opstijgt. Als dat werk erop zit, plonst de lanceerder in de Golf van Mexico. De 50 meter lange Starship-capsule, waar later mensen in moeten komen te zitten, vliegt dan door. Hij gaat over de Atlantische Oceaan, zuidelijk Afrika, de Indische Oceaan, Indonesië en de Grote Oceaan. Na anderhalf uur en bijna een compleet rondje rond de aarde moet hij neerkomen in de Grote Oceaan bij Hawaï.

SpaceX benadrukt dat de vlucht is bedoeld om meer informatie te krijgen. Dat lukt volgens het bedrijf ook bij een "snel ongepland uit elkaar vallen" van het vaartuig.

Het is nog niet bekend wanneer de eerste bemande vlucht met het Starship wordt uitgevoerd. Het ruimteschip moet ergens in de komende jaren onder meer een toeristisch rondje rond de maan en terug vliegen. De plaatsen aan boord zijn gekocht door een Japanse miljardair, Yusaku Maezawa. Hij gaat zelf mee, en wil dan onder anderen dj Steve Aoki meenemen.