Charb: ‘De enige grenzen zijn die van de wet’

Tekenaar en voormalig hoofdredacteur van Charlie Hebdo, Stéphane Charbonnier (1967), is net als elf anderen omgekomen bij de gruwelijke aanslag op de redactie van het satirische weekblad. Precies twee jaar geleden sprak de Volkskrant met hem. Het blad, dat zich regelmatig kritisch uitlaat over moslimextremisme, had toen net een speciale uitgave uitgebracht getiteld 'La vie de Mahomet' (Het leven van Mohammed). Mohammed door Charbonnier, of Charb, getekend als een geel mannetje met bolle ogen, knobbelneus en korte benen. Hij werd toen al een jaar beveiligd door de politie. Maar voor Charb ging vrijheid van meningsuiting boven alles. Hij zegt: 'Wil je de vrijheid van beweging waarop je recht hebt? Of wil je absolute vrijheid van meningsuiting? Dan kies ik voor het laatste. Voor mij is dat gemakkelijker dan voor anderen; ik heb geen vrouw en geen kinderen, zelfs geen huisdier. Mijn werk is mijn passie.' Op de vraag of er grenzen zijn aan vrijheid van meningsuiting antwoordt hij: 'De enige grenzen zijn die van de wet. En we volgen onze eigen overtuigingen. Ik zou in het blad nooit racistische opvattingen verdedigen, zelfs als dat binnen de wet kan.' Charb ging er vanuit dat de satire zou zegevieren. 'Als we maar satire blijven bedrijven, zal het shockeffect afnemen. Moslims zullen zeggen: laat die ellendelingen van Charlie Hebdo het lekker uitzoeken. Je kunt ze beter negeren. Zoals ik die enkele gewelddadige fundamentalist negeer. Ik heb meer kans op een fietsongeluk dan dat ik de nieuwe Mohammed Merah (de scootermoordenaar die in Toulouse zeven mensen doodde, red.) tegen het lijf loop.' Helaas kreeg hij ongelijk.

Bron(nen):   Volkskrant      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vogelbeest

  Held!

  • Vogelbeest

   Alleen jammer dat je in een democratisch EU-land een held nodig hebt om de vrijheid van meningsuiting (waar moslims niet mee om kunnen gaan) onder de aandacht te brengen.

   Vanmorgen was het nieuws dat een paar ex-PvdA moslims in het nieuws liepen te jammeren dat moskeëen met brandstichting bedreigd werden. Vanmiddag werd weer duidelijk waaróm die moskeëen met branstichting bedreigd worden.

   (in antwoord op Vogelbeest)
   • Albert Bakker

    Wie moskeeën met brandstichting bedreigt is niet goed bij zijn hoofd. Brand stichten in een moskee, terwijl er mensen in aanwezig zijn is een moordaanslag en indien met het oogmerk slachtoffers te maken terrorisme, plain and simple. Maar ook een moskee waar geen mensen in aanwezig zijn blijf je gewoon met je fikken van af.

    Wie dat goed gaat praten is ernstig ziek in zijn of haar bovenkamer.

    (in antwoord op Vogelbeest)

Reacties niet toegestaan