#JeSuisCharlie: De wereld reageert geschokt op aanslag

De wereld heeft geschokt gereageerd op de aanslag op de redactie van satirisch weekblad Charlie Hebdot. Op sociale media betuigen mensen massaal steun onder de hashtag #JeSuisCharlie. Ook veel regeringsleiders spraken hun afschuw uit. De Britse premier David Cameron noemde de aanslag 'ziekmakend'. Duitse bondskanselier Angela Merkel zei dat de aanslag niet alleen gericht was op de Fransen, maar ook op de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting. De Amerikaanse president Barack Obama heeft de 'afschuwelijke schietpartij' sterk veroordeeld. Obama heeft zijn regering opgedragen om alle mogelijke hulp te bieden om 'deze terroristen te berechten', aldus het Witte Huis. Ook het Vaticaan sprak zich uit over de aanslag. 'Het is een dubbele daad van geweld, afschuwelijk omdat het een aanval is zowel tegen mensen als tegen de persvrijheid', zei een woordvoerder van het Vaticaan. De Russische president Vladimir Poetin zei dat niets terreur rechtvaardigt. NAVO-baas Jens Stoltenberg heeft zijn volledige steun uitgesproken aan bondgenoot Frankrijk na de 'afschuwelijke aanslag op de persvrijheid'. De Europese Unie is diep geschokt over de aanslag in Parijs. Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker sprak van een 'brutale en onmenselijke aanslag'. 'Dit is een onaanvaardbare daad', liet Juncker in een persbericht optekenen. 'Een barbarij die ons allemaal aangaat als mens en als Europeaan.' Ook Eurocommissaris Frans Timmermans betuigde steun: 'Barbarij zal niet zegevieren. Terrorisme zal verslagen worden als we opkomen voor onze gezamenlijke vrijheid en als we tonen bereid te zijn onze normen en waarden te verdedigen, schouder aan schouder'. Mark Rutte zei eerder al vandaag: 'Deze afschuwelijke en laffe terreurdaad raakt ons allemaal. Onze gedachten gaan nu allereerst uit naar iedereen die door deze verschrikkelijke gebeurtenis is getroffen.' De Amerikaanse ambassade in Parijs heeft zijn Twitter-profiel aangepast.

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. vandehoedenderand

  Die hashtag kan me om eerlijk te zijn gestolen worden. Ik bedoel, het is goed bedoeld natuurlijk en volkomen begrijpelijk. Daar niet van. Maar het zijn de cartoons die overal geplaatst zouden moeten worden. Op internet, op elke straathoek, in elke bar en elk café. In elk parlement in de vrije wereld. Vrijheid van meningsuiting boven religie. Altijd.

  En al helemaal boven de islam. Want die religie blijkt keer op keer de meeste moeite te hebben met andersdenkenden.

  • Albert Bakker

   Gebeurt ook. Wat nog beter was is als iedereen cartoons van Mohammed gaat maken. Ik was nog op zoek naar een goed voornemen voor 2015. Ik kan binnen korte tijd wel weer aardig leren tekenen.

   (in antwoord op vandehoedenderand)
 2. Prikker

  Laffe aanval tegen alles waar de Westerse wereld voor staat.
  Hopelijk pakken ze die honden snel.

Reacties niet toegestaan